Ministrul Energiei: Pregătim o inovaţie rară în Europa, stocarea energiei electrice în gaze

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că România este în discuţii pentru a introduce o inovaţie destul de rară în Europa, anume „stocarea energiei electrice în gaze” la Craiova.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei: Pregătim o inovaţie rară în Europa, stocarea energiei electrice în gaze

Ministrul Energiei: Pregătim o inovaţie rară în Europa, stocarea energiei electrice în gaze

„Exploatarea gazelor trebuie pregătită şi altfel şi suntem în discuţii pentru a introduce o inovatie, eu zis destul de rara in Europea, şi anume stocarea energiei electrice in gaze, si asta o sa o facem la Craiova, pentru că acolo este un depozit la Gherceşti, o centrală pe care putem converti pe gaze şi în combinaţia depozit şi centrală putem să introducem în depozit gaze atunci când avem energie multă şi nu avem cum să o folosim, adică produsă de eoliene sau de solar şi după aceea o putem scoate”, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, la dezbaterile de la Ora Guvernului despre legea offshore si resursele de gaze din Marea Neagră.

Acesta a adăugat că sunt în derulare procedurile pentru construcţia a două centrale electrice pe gaz.

„Suntem în plin proces de construcţie prin Romgaz a unei noi centrale electrice pe gaz, la Iernut, în 2019, la sfârşitul anului pentru optimişti, centrala aceasta va intra în funcţiune. Suntem în poziţia în care sunt foarte avansate discuţiile ca la Mintia să se construiască o centrală pe gaz”, a menţionat Anton.

Ministrul Energiei a adăugat că ministerul pe care îl conduce primeşte prin legea offshore „mai multe sarcini decât ne-am fi dorit”, cum ar fi acordarea de avize.

Acesta a mai spus că cifra vehiculată pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, de 200 de miliarde de metri cubi, este o estimare „cu probabilitate 50%”.

Liderul deputaţilor PSD Vasile Suciu şi viceliderul deputaţilor UDMR, Szabo Odon, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că lideri ai celor două formaţiuni politice au avut discuţii, în ultimele zile, despre legea offshore. UDMR susţine exploatarea, dar aşteaptă să vadă varianta finală din comisii.

Delegaţiile PSD-ALDE au agreat, pe 17 octombrie, într-o discuţie de peste două ore, la Parlament, forma finală a legii offshore care va intra „de principiu” în dezbaterile din comisiile de specialitate.

Camera Deputaţilor a votat, pe 3 octombrie, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, deputaţii au aprobat cu 210 voturi „pentru” şi o singură abţinere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână.

Preşedintele comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat pe 3 octombrie, în plen, că miza modificările aduse legii offshore este de „13,5 miliarde de dolari” şi că investitorii nu doresc să plătească statului român nici măcar „un dolar în plus faţă de redevenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici