- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.08.2017, 19:12)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Finanţelor: Băncile care evită impozitul pe profit trebuie să-nţeleagă că nu suntem o ţară de mâna a treia/ OUG privind pensiile speciale ne va ajuta la anul să susţinem bugetul de pensii
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat miercuri că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani şi le-a transmis acestor bănci că Fiscul „cunoaşte aceste operaţiuni şi nu le mai tolerează” pentru că „România nu este o ţară de mâna a treia”.
Urmărește
1648 afișări
Ministrul Finanţelor: Băncile care evită impozitul pe profit trebuie să-nţeleagă că nu suntem o ţară de mâna a treia
„Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.
Ministrul Finanţelor a precizat că inspectorii fiscali cunosc foarte bine mecanismul de evitare a impozitării profitului, utilizat de bănci, şi a descris pe scurt acest mecanism. „De exemplu, banca din România se împrumută de la o bancă-mamă cu dobânzi cuprinse între 14,6% şi 19%, apoi acordă în ţară credite cu dobânzi mult mai mici, ieşind astfel pe pierdere în mod artificial. Dar noi am intervenit şi am sancţionat astfel de practici, utilizate prin intermediul preţurilor de transfer, nu le-am recunoscut aceste pierderi şi am emis decizii de impunere. Am calculat inclusiv penalităţi de întârziere la aceste plăţi şi le-am transmis că nu e OK să practice astfel de operaţiuni”, a spus Ionuţ Mişa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
Potrivit acestuia, „sunt pierderi de 104 milioane de lei pe care nu le-am recunoscut băncilor şi am emis decizii de impunere a profitului, iar beneficiul constă în faptul că anul acesta nu vor mai putea să evite – prin acelaşi mecanism – plata impozitului pe profit”.
Oficialul a mai semnalat că în ultimii cinci ani 27 de bănci nu au plătit niciun leu impozit pe profit, iar o bancă „a plătit doar 34.000 de lei ca impozit pe profit”. De asemenea, „una dintre bănci a declarat pierderi timp de 10 ani consecutiv şi mă întreb ce rost mai are prezenţa în România a unei asemenea unităţi”. Având în vedere acest comportament, „am generat controale suplimentare, vizând bănci noi, pentru că sunt sume extrem de importante care trebuie aduse la bugetul de stat”.
Ionuţ Mişa a evitat să dea publicităţii numele băncilor despre care spusese că evită plata impozitului pe profit, invocând secretul fiscal.
„Vreau să transmit acestor bănci un mesaj foarte clar, anume că Ministerul Finanţelor cunoaşte toate operaţiunile lor şi nu le mai tolerează. Suntem o ţară modernă, avem specialişti, România nu este o ţară de mâna a treia în care oricine poate veni să practice astfel de operaţiuni. Mesajul este valabil şi pentru alţi operatori, nu numai pentru cei din sistemul bancar”, a avertizat Ionuţ Mişa.
Actualul ministru al Finanţelor a condus, anterior, Direcţia Mari Contribuabili din cadrul ANAF, calitate în care a declanşat controalele fiscale asupra sistemului bancar.
Ionuţ Mişa: OUG privind pensiile speciale ne va ajuta la anul să susţinem bugetul de pensii
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, la Antena 3, că OUG privind pensiile speciale va ajuta guvernul să susţină bugetul de pensii, chiar dacă este o avalanşă de cereri de pensionare.
"Această reglementare legislativă ne va ajuta practic la anul să putem să susţinem bugetul, chiar dacă există un număr mare de cereri de pensionare, deoarece creşteau salariile", declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
Acesta, referindu-se la diferenţe mari dintre pensii, a spus că "lucrurile se vor echilibra şi vor intra într-o oarecare normalitate."
"Astăzi e din ce in ce mai dificil să se susţină bugetul de pensii din fondul de echilibrare", a declarat Mişa, arătând că bugetul de pensii a avut, anul trecut, un deficit de 15,6 miliarde de lei, iar anul acesta deficitul este de 14,1 miliarde de lei.
Citeşte şi: Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: Rectificarea bugetară va fi pozitivă. ANAF şi-a depăşit planul pe iulie/ 70% dintre bănci nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani
Citeşte şi: Ministerul Finanţelor dă detalii despre plata CAS din 1 ianuarie 2018: Contribuţiile sociale suportate integral de angajat, dar reţinute şi achitate de angajator
Citeşte şi: Ministerul Finanţelor: România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2017
Citeşte şi: BIO: Cine este Ionuţ Mişa, propunerea PSD pentru Ministerul Finanţelor / Mişa: Sperăm ca până la sfârşitul anului să recuperăm deficitul şi să trecem încasările pe plus
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe