- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.09.2018, 00:03)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Finanţelor: La rectificare am alimentat fondul de rezervă al Guvernului, care era zero/ Când vor fi semnate contractele pentru schema de ajutor de stat/ OUG pentru scăderea TVA în turism de la 9% la 5%
Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi seara, că la rectificarea bugetară, a fost alimentat fondul de rezervă al Guvernului care ajunsese pe zero, deoarece s-au făcut plăţi de 600 de milioane de lei doar pentru despăgubirea persoanelor afectate de inundaţii.
Urmărește
485 afișări
Teodorovici: La rectificare am alimentat fondul de rezervă al Guvernului, care era zero/ Când vor fi semnate contractele pentru schema de ajutor de stat/ OUG pentru scăderea TVA în turism de la 9% la 5%
„La rectificare noi am alimentat acest fond de rezervă care era la momentul respectiv zero, pentru că am plătit foarte mult şi pe partea de inundaţii”, a declarat Eugen Teodorovici, marţi la TVR 1.
„Mai mult a fost (n.r - 100 de milioane de lei), pentru că am plătit foarte mult anul acesta pentru calamităţi naturale”, a adăugat ministrul.
Întrebat dacă banii din fondul de rezervă al Guvernului au plecat şi către plata salariilor, ministrul Finanţelor a precizat că „din fondul de rezervă nu poţi să duci în salarii, duci în partea de investiţii, în zona asta de refacere a unor proiecte de infrastructură. 600 de milioane de lei s-au dus numai pe zona aceasta, inundaţii”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Oficialul MFP a mai precizat că dezastrele produse de calamităţile naturale „nu au fost anticipate când s-a făcut bugetul pe 2018, de asta este nevoie şi de rectificare”.
Proiectul de rectificare bugetară a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial. În Monitorul Oficial de vineri a, 7 septembrie, u fost publicate Ordonanţa de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018 şi Ordonanţa de Urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018. Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 5 septembrie, prima rectificare bugetară pe anul 2018, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Pentru schema de ajutor de stat au fost depuse multe proiecte. Contractele vor fi semnate în octombrie
În două zile de la deschidere, pentru schema de ajutor de stat, s-au depus foarte multe proiecte, a anunţat ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.
„Ieri (luni – n.r.), s-au depus la Ministerul de Finanţe, schema aceea faimoasă, HG 807, pentru proiecte de minimum 3 milioane de euro, în zona economică şi s-au depus foarte multe proiecte şi sumele sunt foarte mari şi importante. Până la final de octombrie, chiar vom semna aceste contracte, pentru ca oamenii de afaceri care au depus proiectele să le poată şi începe în economie”, a detaliat Teodorovici, la TVR 1.
Investitorii pot depune de luni, 10 septembrie, cererile de finanţare pentru schema de ajutor de stat 807/2014, iar bugetul alocat în acest anul pentru emiterea de acorduri pentru finanţare cu plată în perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.
„Bugetul de 614 milioane de lei reprezintă prima alocare bugetară din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat până în anul 2018 în valoare de 1,8 miliarde lei”, a precizat MFP într-un comunicat de presă din 29 august. Această sumă este cu 3,8% mai mică decât cea anunţată iniţial ca buget anual alocat programului, respectiv de 638 milioane de lei (aproximativ 145 de milioane de euro).
Valoarea minimă a investiţiei pe care o pot solicita investitorii este de 13,5 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro). Operatorul economic poate demara proiectul de investiţii după depunerea cererii de acord pentru finanţare. Cererile de acord pentru finanţare se depun în sesiune continuă, până la data epuizării bugetului anual. Companiile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau cel în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari.
Cererile de acord pentru finanţare, însoţite de documentele justificative, se transmit la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice, din Bd. Libertăţii nr. 16, sector 5, Bucureşti, menţionându-se pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014”. Aceste cereri se analizează şi se soluţionează în ordinea înregistrării şi în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.
MFP va publica pe site-ul său, săptămânal, lista cererilor de acord pentru finanţare depuse şi stadiul analizei acestora (în analiză, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, în aşteptare, după caz). Cererile de acord pentru finanţare nesoluţionate până la data epuizării creditelor de angajament şi bugetare aprobate prin legile bugetare anuale se restituie companiilor.
„În cazul în care, în urma evaluării se emit scrisori de respingere a cererilor de acord pentru finanţare, şi astfel rămân disponibile credite de angajament şi bugetare cererile de acord pentru finanţare rămase în aşteptare, care nu au făcut obiectul evaluării din cauza faptului că ajutorul solicitat depăşea bugetul alocat, se vor analiza în ordinea înregistrării. Pentru Cererile de acord pentru finanţare, aflate iniţial în aşteptare, termenele de analiză/soluţionare prevăzute de actul normativ vor curge de la data publicării pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a listei săptămânale a cererilor depuse”, se explică într-un document de presă al Finanţelor.
Toate informaţiile privind condiţiile care trebuie îndeplinite în vederea obţinerii finanţării şi modul de completare a documentelor necesare se regăsesc la secţiunea Ajutor de stat – H.G. nr. 807/2014. În plus, orice întrebări, sesizări şi solicitări de clarificări referitoare la prevederile acestui mecanism de finanţare pot fi adresate prin intermediul platformei dedicate, aflată la dispoziţia operatorilor economici pe site-ul MFP, susţin reprezentanţii ministerului.
Teodorovici: Săptămâna viitoare este posibil să dăm OUG pentru scăderea TVA în turism de la 9% la 5%
Măsura de reducere a TVA-ul în turism de la 9% la 5% poate fi adoptată săptămana viitoare de către Guvern, a anunţat ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.
„S-a anunţat TVA-ul de la 9% la 5% în zona de turism. Este posibil să avem, săptămâna viitoare, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă tocmai pentru a scădea TVA-ul de la 5% la 9% în zona de turism şi produse din zona aceasta. (...) S-a dovedit a fi o măsură bună, atunci când a fost luată în anii trecuţi, a produs efectele scontate în economie, chiar dacă unii s-au grăbit să spună: «Uitaţi câtă gaură dă la buget dacă renunţi la TVA de la 24 la 9%. Din contră, a fost efectul exact invers”, a declarat Teodorovici, marţi seara, la TVR 1.
De asemenea, voucherele de vacanţă vor fi păstrate, a reiterat ministrul finanţelor. „Va rămâne voucherul, nu banii, care se duc în salariu. Rămânând voucher-ul, banii se consumă în România”, a adăugat ministrul finanţelor.
Marţi, 21 august, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis că vrea să dea o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea TVA la serviciile hoteliere de la 9 la 5%, la parcurile de agrement de la 19% la 5%, iar pentru apele termale TVA va fi 0%.
„Doamna prim-ministru mi-a spus că intenţionează să adopte o ordonanţă de urgenţă privind reducerea TVA la serviciile hoteliere de la 9 la 5%, la parcurile de agreement şi de wellness de la 19% la 5%, iar redevenţa pentru apele termale să meargă la 0%. Ungaria are 0%. Noi avem o bogăţie inimaginabilă în ceea ce priveşte apele termale tămăduitoare. Sunt 31 de staţiuni de interes naţional român, sunt 20 şi ceva de staţiuni balneoclimaterice", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, marţi seară la Antena 3.
Liderul social-democrat a adăugat că prin această OUG vor fi înfiinţate şi două fonduri, unul care vine în sprijinul agenţilor economici care vor să facă investiţii şi un altul pentru autorităţile locale pentru a facilita investiţiile în infrastructură.
„Am avut o discuţie iniţial cu doamna premier. Ce mi-a zis este că vrea să adopte această ordonanţă. Vrea de asemenea să creeze două fonduri. Un fond pentru a sprijini agenţii economici care investesc acolo şi un fond special pentru acest sector, care are un potential uriaş, pentru autorităţile locale, ca să investească în infrastructura respectivă. Nu se poate. Ungaria nu are atâta bogăţie ca noi, dar are un turism mai dezvoltat pe zona balneară decât are România şi România are de zece ori mai mult potential, dacă nu şi mai bine", a completat Dragnea.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:13
Mihai Tudose, ironii la adresa lui Ciucă: Ori nu ştie să scrie, ori şi-a bătut cineva joc de el
-
astăzi, 14:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord