- Home
- Economic
- (20.02.2024, 10:45)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Finanţelor: România ar putea avea nevoie de restul deceniului pentru a reduce deficitul bugetar / Ratingul României ar urma să fie revizuit, iar zona euro rămâne doar un obiectiv pe termen lung
- România ar putea avea nevoie de şapte ani pentru a-şi reduce deficitul bugetar până la ţinta stabilită de normele Uniunii Europene.
- Guvernul se confruntă cu rezistenţa opiniei publice la măsuri fiscale într-un an electoral, scrie Bloomberg.
- Agenţiile de rating au avertizat România în legătură cu creşterea cheltuielilor publice.
- Aderarea României la moneda unică a UE rămâne doar un obiectiv pe termen lung.
Urmărește
2947 afișări
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că un regim de reduceri bugetare anuale de 0,5% din produsul intern brut, în conformitate cu noile norme fiscale ale UE, reprezintă o provocare "foarte dificilă". România va avea probabil nevoie de cei şapte ani alocaţi de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul la 3% din PIB de la 5% prognozat pentru acest an, un ritm mai lent decât cel prevăzut iniţial.
"Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai mare chiar este posibilă pentru noi", a declarat Boloş într-un interviu acordat pentru Bloomberg din biroul său din Bucureşti. "Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect foarte sensibil în ţara noastră", a spus Boloş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Guvernul a aprobat două majorări ale pensiilor în acest an, precum şi salarii mai mari pentru profesori - şi s-ar putea confrunta cu presiuni din partea angajaţilor din sistemul sanitar de stat şi a poliţiştilor, ceea ce ar creşte şi mai mult cheltuielile. Cu toate acestea, Boloş a declarat că veniturile fiscale vor fi susţinute în acest an prin măsuri de combatere a fraudei fiscale şi prin adaptarea colectării veniturilor la tehnologia digitală.
Chiar şi orizontul bugetar de şapte ani depinde de faptul dacă agenţiile de rating consideră cheltuielile electorale ca fiind sustenabile şi reţin eventualele retrogradări. În timp ce UE a introdus flexibilitate în ceea ce priveşte normele sale fiscale, este posibil ca agenţiile de rating să nu dea dovadă de o asemenea indulgenţă dacă planurile de cheltuieli sunt prezentate fără o imagine clară a veniturilor, a declarat Boloş.
Boloş spune că România are şi puncte forte
România, care se află sub incidenţa procedurii de deficit excesiv a UE încă dinainte de pandemie, are cea mai scăzută notă de investiţie cu perspectivă stabilă la toate cele trei mari companii de rating. Fitch Ratings urmează să revizuiască România încă de săptămâna viitoare.
"Am avut discuţii cu agenţiile de rating şi ne-au avertizat în legătură cu creşterea cheltuielilor publice în contextul mai larg al unui an electoral", a spus Boloş. "Le-am îndemnat să ia în considerare şi punctele forte ale României în comparaţie cu colegii cu ratinguri similare, cum ar fi nivelul ridicat al investiţiilor şi datoria publică scăzută".
România nu a reuşit să ţină sub control deficitul anul trecut, deficitul ajungând la 5,7% din PIB, după o ţintă iniţială de 4,4%, în ciuda aprobării de către guvern a mai multor pachete de reducere a cheltuielilor. La doar 27% din PIB, veniturile fiscale ale României sunt printre cele mai mici din UE.
România a obţinut mai multă libertate de acţiune fiscală din partea UE deoarece creşterea cheltuielilor pentru apărare, asistenţă pentru refugiaţi, asistenţă pentru agricultori şi rutele de export de cereale au fost legate de invazia Rusiei în Ucraina.
Dar decalajul bugetar a îndepărtat şi mai mult România de ambiţia sa de a adera la moneda unică a UE în anii următori, a declarat ministrul.
"Atâta timp cât nu intrăm pe o traiectorie clară de consolidare fiscală, aderarea la euro rămâne doar un obiectiv pe termen mai lung", a spus Boloş.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20