Ministrul fondurilor UE: Încercăm salvarea a ce se poate din 5.500 proiecte de finalizat anul acesta

Guvernul încearcă să mai "salveze" ce se poate în ceea ce priveşte absorţia fondurilor europene alocate României în Programul 2007-2013, alocări care însumează 28 de miliarde euro, dar 5.500 de proiecte din cele 15.000 implementate ar trebui finalizate anul acesta, a spus ministrul fondurilor UE.

Urmărește
614 afișări
Imaginea articolului Ministrul fondurilor UE: Încercăm salvarea a ce se poate din 5.500 proiecte de finalizat anul acesta

Ministrul fondurilor UE: Încercăm salvarea a ce se poate din 5.500 proiecte de finalizat anul acesta

"Programul 2007-2013, care are o alocare bugetară totală de 28 de miliarde de euro, finanţează sau are în implementare peste 15.000 de contracte, de proiecte, dintre care în faza de implementare aproximativ 5.500 de proiecte ar trebui finalizate până la sfârşitul anului. Din păcate, nu ştim deocamdată care este situaţia, probabil că unele dintre ele nu o să poată fi finalizate, dar încercăm să facem toate eforturile cu echipele pe care le avem la nivelul ministerelor ca să putem să accelerăm această implementare", a spus ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, la finalul întrevederii pe care premierul Dacian Cioloş a avut-o, joi, la Palatul Victoria, cu miniştrii responsabili în gestionarea fondurilor structurale.

Ea a subliniat faptul că se încearcă să se mai "salveze" unele proiecte, existând în acest sens mecanismul "proiectelor fazate".

Aura Răducu a spus că cele zece autorităţi de management care funcţionează în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Dezvoltării lucrează în prezent pentru finalizarea Programului 2007-2013.

Totodată, ministrul Fondurilor Europene a anunţat că Guvernul a început şi pregătirea noii perioade de programare 2014-2020.

Răducu: Îmi doresc foarte mult să depăşim 70% absorbţie fonduri în exerciţiul financiar 2007-2013

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a declarat, joi, că speră ca procentul final de absorbţie a fondurilor europene în exerciţiul financiar 2007-2013 să depăşească 70 la sută, în prezent gradul de absorbţie aflându-se la aproximativ 60 de procente.

"Pe perioada 2007-2013, la fiecare oră, gradul de absorbţie se schimbă în funcţie plăţi, ce plăţi intră, ce plăţi se certifică. Deci acum este un procent de aproximativ 60 la sută grad de absorbţie, plăţi certificate de către Comisia Europeană. Formal mai avem foarte multe alte plăţi în casă, sunt proiectele care sunt în evaluare, sunt plăţi care urmează să vină. Deci sperăm ca acest procent să poată creşte", a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

Întrebată care va fi procentul final de absorbţie în exerciţiul financiar 2007-2013, Aura Răducu a spus că îşi doreşte să depăşească 70 de procente.

"Nu ştim un procent exact, dar îmi doresc foarte mult să depăşim 70 la sută. Sunt programe care merg mai bine, programe cu mai multe probleme, dar luăm proiect cu proiect şi program cu program ca să putem să accelerăm şi să ajungem la un grad de absorbţie cât mai bun, dar sper să depăşim 70 la sută", a arătat ministrul Fondurilor Europene.

Aura Răducu a mai spus că săptămâna viitoare va înainta o notă în şedinţa de Guvern prin care va expune modificările de legislaţie necesare pentru accelerarea absorbţiei de fonduri.

"Sunt anumite modificări de ordonanţă de urgenţă care erau restrictive pentru beneficiari, de exemplu să depună cererile de finanţare până la o anumită dată. Încercăm să flexibilizăm puţin acest lucru, astfel încât cât mai mulţi beneficiari să aibă posibilitatea să îşi finalizeze proiectele. Discutăm această notă săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern", a precizat ministrul.

Drama este că se pierd miliarde de euro din fonduri europene, dar pe de altă parte este nevoie de investiţii, a afirmat, miercuri, premierul Dacian Cioloş, care a adăugat totodată că trebuie făcute proiecte la timp, bine pregătite şi gestionate transparent, nu "cu alte interese", altfel pierde "toată lumea".

"Spitalele nu au dotări şi sunt chiar spitale care trebuie construite. Le-am spus celor de la Ministerul Sănătăţii că eu sunt dispus să analizăm împreună cu doamna ministru Răducu de la Fondurile Europene şi să facem linii prioritare de investiţii pentru spitale şi pentru dotări în măsura în care şi ministerul se pregăteşte cu proiecte şi putem să le demarăm cât mai repede pentru că asta e drama la noi, avem fonduri - şi din fondurile structurale pe perioada 2007-2013 vom pierde câteva miliarde de euro - şi pe de altă parte avem nevoie de investiţii", a spus Cioloş.

În opinia premierului, dincolo de bani, foarte importantă este elaborarea proiectelor.

"Cred că ceea ce trebuie dincolo de bani este implicare, coerenţă, pentru a avea proiectele la timp, a fi bine pregătite, a fi gestionate în mod transparent şi nu cu alte interese, pentru că altfel pierde toată lumea", a spus Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici