Oficialul a temperat speranţele că guvernul se va expune la riscuri mari pentru salvarea Opel, divizie europeană a General Motors aflată într-o situaţie extrem de dificilă din cauza efectelor crizei financiare şi recesiunii asupra industriei auto.
„Există o mulţime de părţi interesate, inclusiv companii serioase. Un lucru este sigur: dorinţa unora dintre aceşti investitori ca guvernul să-şi asume integral riscurile investiţiilor lor pe o perioadă de mai mulţi ani este un lucru inacceptabil”, a declarat Guttenberg pentru ziarul german Welt am Sonntag.
Opel are circa 25.000 de angajaţi în Germania şi a anunţat că are nevoie de 3,3 miliarde euro sub formă de ajutoare de stat pentru a nu închide fabricile.
Cancelarul german, Angela Merkel, va vizita marţi sediul central al companiei din Ruesselsheim.
Până în prezent nu au existat anunţuri sau declaraţii publice din partea vreunui investitor privat care să exprime interes serios pentru Opel, după ce problemele constructorului auto au devenit evidente anul trecut. În plus, grupurile Daimler (Germania) şi PSA Peugeot-Citroen (Franţa) au anunţat că nu doresc să cumpere compania.
General Motors Europe a prezentat în februarie un program de salvare pentru Opel, în cadrul căruia mărcile Opel şi Vauxhall ar urma să fie parţial externalizate într-o nouă subsidiară, însă guvernul german a anunţat că fundamentele planului sunt inadecvate şi a cerut mai multe detalii.
Merkel se confruntă cu presiuni publice pentru salvarea Opel, companie înfiinţată în secolul al XIX-lea şi devenită unul din simbolurile relansării Germaniei după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.