Ministrul Transporturilor a anunţat Pachetul Oltenia. Ce proiecte de infrastructură vor fi realizate în regiune

  • Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a vorbit miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, despre Pachetul Oltenia de mari proiecte de infrastructură.
  • În total este vorba despre şase proiecte care vizează infrastructura rutieră şi despre două proiecte de pe calea ferată.
Urmărește
1263 afișări
Imaginea articolului Ministrul Transporturilor a anunţat Pachetul Oltenia. Ce proiecte de infrastructură vor fi realizate în regiune

Ministrul Transporturilor a anunţat Pachetul Oltenia. Ce proiecte de infrastructură vor fi realizate în regiune

Pachetul Oltenia cuprinde şase proiecte rutiere şi două proiecte feroviare aflate în diferite stadii. La unele sunt şantiere deschise şi se lucrează în teren, la celelalte se fac pregătiri astfel încât acestea să fie gata în următorii ani.

Primul proiect de pe listă este Drumul expres Craiova - Târgu Jiu. Ministrul Drulă a dezvăluit faptul că miercuri, la sediul CNAIR, a fost semnat contractul pentru proiectarea şoselei cu o lungime de circa 100 km. Acest drum va uni două dintre cele mai importante municipii din Oltenia şi va fi legătura Gorjului la reţeaua de drumuri rapide a României. Contractul valorează 20 de milioane de lei şi beneficiază de finanţare europeană, iar durata de implementare este de 24 de luni.

Alt proiect inclus în Pachetul Oltenia este Drumul expres Craiova – Piteşti. Ministrul Cătălin Drulă a dezvăluit că Lotul 1 este deblocat integral după ce miercuri Guvernul a adoptat o hotărâre pentru exproprierea ultimilor 3 km ai lotului. Pe tronsonul 2 de 40 km, lucrările sunt la 65% stadiu fizic, constructorul lucrează din plin şi până la finalul anului această variantă ocolitoare pentru municipiile Balş şi Slatina va fi dată în trafic. Pe tronsonul 3 de 31,7 km a fost emisă săptămâna trecută autorizaţia de construire, lucrările urmând să se finalizeze în 2022, iar pe tronsonul 4 autorităţile aşteaptă soluţionarea contestaţiilor pentru a putea semna contractul de execuţie.

Alte trei mari proiecte sunt Centura municipiului Tg. Jiu, Drumul rapid Craiova – Lugoj şi Centura Craiova Sud.

„Am dat startul lucrărilor la începutul lui martie (n.r. Centura municipiului Tg. Jiu). Pentru acest proiect mult întârziat, unde lucrările au fost abandonate la 40% stadiu fizic în urma rezilierii din 2018 a contractului anterior, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie. Anul viitor, conform contractului, cei 20 de km ai centurii vor fi gata. (...) Lansăm în această primăvară licitaţia pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic al drumului rapid Craiova - Lugoj, pe o lungime de aproximativ 250 km. Astfel, vom conecta Oltenia şi sudul ţării la reţeaua europeană de transport rutier. (...) Centura Craiova Sud. Proiectul de 10 km se află în licitaţie pentru construcţie - procesul a fost demarat în 19 februarie şi la finalul lunii ar trebui să avem deja ofertele depuse. Conform contractului, perioada pentru execuţia lucrărilor este de 15 luni, iar valoarea acestuia este estimată la 142 de milioane de lei ”, a anunţat Cătălin Drulă

Nu în cele din urmă, proiectul privind finalizarea DN 66 Tg. Jiu - Petroşani, în Defileul Jiului, a intrat în linie dreaptă. Acum trei săptămâni au început lucrările pentru construcţia unui pod nou peste Râul Jiu şi a unei parcări în apropierea Mănăstirii Lainici, vitală pentru fluidizarea traficului din zonă, a explicat ministrul Transporturilor.

La capitolul căi ferate Cătălin Drulă a vorbit despre legătura Bucureşti – Craiova. El a dezvăluit faptul că a solicitat CFR SA să lucreze cu prioritate la ridicarea principalelor restricţii şi limitari de viteză, pentru a reduce timpul de călătorie care acum este de aproximativ 3h30m. În anii 80 legătura se făcea în două ore, iar acum responsabilii CFR au ca ţel reducerea timpului de călătorie cu măcar 40 de minute.

În continuare, de la Craiova la Caransebeş va fi finalizat în acest an studiul de fezabilitate pentru modernizarea coridorului feroviar, urmând să fie scoasă la licitaţie execuţia lucrărilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici