Autorităţile anticorupţie i-au arestat sâmbătă pe suspecţi, inclusiv un director al INA, în legătură cu formarea unei companii fantomă acuzate că a primit livrări la preţuri mici de la jumătatea anului 2020 până la jumătatea anului 2022, apoi le-a vândut în străinătate pentru un profit uriaş, conform Reuters.
Banda a obţinut câştiguri de 800 de milioane de kuna, pe care le-a investit în proprietăţi, a declarat agenţia antifraudă USKOK din Croaţia.
Cel mai mare acţionar al INA este compania maghiară de petrol şi gaze MOL, cu 49,08%, în timp ce guvernul croat deţine 44,84%.
Ministrul Economiei, Davor Filipovic, avea luni o întâlnire de urgenţă cu firma. „Conducerea INA va trebui să ne dea multe răspunsuri„, a declarat Filipovic reporterilor, precizând că nu a avut cunoştinţă de contracte pe vremea când făcea parte din consiliul de supraveghere.
MOL a transmis într-un comunicat că a condamnat faptele, a mulţumit pentru activitatea Biroului de combatere a spălării banilor în descoperirea cazului şi a promis cooperare deplină.
Ca un prim pas, vicepreşedintele Consiliului de Supraveghere al INA, Jozsef Molnar, a solicitat o şedinţă extraordinară a Consiliului de Supraveghere pentru miercuri.
La această reuniune, membrii MOL vor propune lansarea unei investigaţii amănunţite în acest caz şi „punerea la dispoziţia autorităţilor a investigaţiei interne”, a adăugat MOL.