- Home
- Economic
- (30.05.2023, 21:44)
- Daniel Contescu
Misterul celui mai scump tablou Van Gogh, cumpărat de un chinez răpit
- Noiembrie 2014: un tablou al maestrului flamand s-a vândut cu suma de 62 de milioane de dolari.
- Cumpărătorul: un personaj din Shanghai.
- New York Times a reconstituit soarta lucrării şi destinul cumpărătorului acesteia.
Urmărește
2982 afișări
„Natura moartă, vază cu margarete şi maci”, de Vincent van Gogh, s-a vândut pe o sumă astronomică.
Unde a ajuns cel mai scump tablou al lui Van Gogh? O investigaţie a New York Times a mers pe urmele capodoperei, care au condus la o operaţiune secretă a poliţiei chineze.
Într-o seară de noiembrie 2014, este scoasă la o licitaţie Sotheby's din Manhattan „Natura moartă, vază cu margarete şi maci”, una dintre ultimele lucrări pictate de Vincent van Gogh înainte de a muri, în 1890.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Preţ de pornire 23 de milioane de dolari. Din China, cineva face cea mai bună ofertă: 62 de milioane de dolari, cea mai mare sumă plătită vreodată la o licitaţie pentru o natură moartă a maestrului flamand.
Colecţionarul chinez a ieşit imediat cu un val de interviuri în presa de la Beijing. Numele lui era Wang Zhongjun, un producător de film care tocmai finanţase marele film de război „Fury”, cu Brad Pitt. Erau vremurile în care antreprenorii chinezi concurau cu investiţii de lux de milioane de dolari în Occident, cheltuind averi pentru a cumpăra studiouri de la Hollywood, cluburi europene de fotbal, podgorii din Champagne şi opere de artă.
Totul a servit gloriei Partidului Comunist, capabil să creeze a doua superputere economică din lume. Ordinul era să arate că orice bun mondial poate fi cumpărat de China, cu orice preţ.
Timp de câteva luni, producătorul a păstrat tabloul la casa lui din Hong Kong. Apoi, toate urmele tabloului au dispărut. Wang a spus că nu l-a cumpărat el, dar nu a vrut să dezvăluie numele partenerului.
Factura Sotheby's de 61.765.000 de dolari a fost întocmită către un anume Hailong Liu, proprietarul unei instituţii financiare cu domiciliul în Insulele Virgine Britanice. În realitate, acest Liu locuieşte într-un bloc comun din Shanghai şi, potrivit reporterilor de investigaţie ai New York Times, este doar o figură băgată la înaintare. Ce joc face şi pentru cine? Urmele duc la Xiao Jianhua, superfinanţarul chinez care avea în portofoliu active de şase miliarde de dolari şi gestiona afacerile unor familii politice importante din Republica Populară Chineză.
Povestea extraordinară a lui Xiao Jianhua (foto): în 1989, a fost un foarte tânăr lider al protestului studenţesc de la Beijing, dar a trecut nevătămat prin represiunea de la Tiananmen. Considerat un geniu financiar, încă nu avea 30 de ani când a înfiinţat o reţea de agenţii de brokeraj, bănci, companii de asigurări, investise în minele de cărbune şi în industria imobiliară.
În 2017, la 46 de ani, Xiao era proprietarul Tomorrow Group, o colecţie de companii care numără oameni politici din Beijing. Xiao locuia în Hong Kong, înconjurată de o echipă de bodyguarzi de sex feminin. Totul a mers bine, până într-o noapte de ianuarie 2017, când la uşa lui s-au prezentat bărbaţi în civil şi l-au luat pe finanţator într-un scaun cu rotile.
Acţiunea a fost efectuată de agenţi speciali ai poliţiei chineze, care după principiul „o ţară, două sisteme”, nu aveau jurisdicţie în Hong Kong. Dar mâna lungă a Beijingului nu putea fi oprită de astfel de detalii, atunci când securitatea politică naţională este în joc. În mod evident, Xiao ştia multe despre bogăţia secretă adunată de rudele puternicilor comunişti.
Pe site-ul companiei sale financiare a apărut un mesaj foarte ciudat: „Nu m-au răpit şi m-au dus în China, sunt în străinătate pentru tratament, mă voi întoarce după tratament”. Abia câţiva ani mai târziu, în 2019, s-a ştiut că „a acceptat să colaboreze cu autorităţile” în ancheta despre jocurile de la Bursa de Valori din Shanghai. „Tratamentul” s-a încheiat în august 2022, când o instanţă chineză a anunţat condamnarea „pentru manipularea pieţei şi mituirea oficialilor guvernamentali”. Valoarea operaţiunilor ilicite: 20 de miliarde de dolari.
Şi tabloul? Reporterii NYT cred că „vaza cu margarete şi maci”, pe care nimeni nu a mai văzut-o din 2017, a fost scoasă din nou la vânzare privată, se pare, pentru 70 de milioane de dolari.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump