Mişu Negriţoiu compară creşterea salariilor cu o nouă mineriadă

Avanlanşa de creşteri salariale este o aventură politică foarte periculoasă, care înrăutăţeşte gradul de risc al României, întrucât nu va putea fi corectată, iar o majorare a impozitelor ar fi contraproductivă, a declarat, vineri, Mişu Negriţoiu, directorul general ING Bank România.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Mişu Negriţoiu compară creşterea salariilor cu o nouă mineriadă

Mişu Negriţoiu compară creşterea salariilor cu o nouă mineriadă (Imagine: Mediafax Foto)

"Putem spune că asistăm la o nouă mineriadă, a salariilor. Este o aventură electorală, care va avea impact negativ asupra românilor. Cei care se bucură acum, vor fi foarte dezamăgiţi să vadă că nu au ce face cu banii pe care i-au primit", a spus Negriţoiu, la un seminar organizat de ING.

El a explicat că "avalanşa de creşteri salariale" nu va putea fi corectată, întrucât va fi o cheltuială permanentă, care va afecta stabilitatea economică pe termen lung şi va înrăutăţi profilul de risc al României.

Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ, iar funcţionarii publici au anunţat joi că vor intra în grevă generală dacă nu vor beneficia şi ei de aceeaşi majorare.

În ceea ce priveşte varianta majorării de taxe pentru a compensa cheltuielile suplimentare destinate fondurilor de salarii, Negriţoiu susţine că o astfel de măsură ar fi total contraproductivă, mai ales că pentru 2009 se anticipează o încetinire a economiei până spre 3%.

"Creşterea impozitelor va avea ca efect fuga capitalului şi în niciun caz venituri mai mari la bugetul de stat", a explicat directorul ING.

El atrage atenţia că o astfel de combinaţie, respectiv încetinirea economică şi majorarea de impozite, poate duce chiar la o recesiune şi la stoparea investiţiilor străine.

"Într-o piaţă globală şi fără bariere, capitalurile se mută foarte repede, şi asta trebuie să înţeleagă toată lumea", a spus Negriţoiu.

În opinia lui Negriţoiu, problema României era persistentă la nivelul cheltuielilor publice, iar aceste noi măsuri agravează situaţia, în condiţiile în care pe partea de venituri bugetare lucrurile au început să meargă spre bine.

Pe de altă parte, oficialul ING apreciază ca nepotrivit triumfalismul autorităţilor, care au pus accent pe creşterea economică foarte mare din acest an, în condiţiile în care resursele României sunt limitate, iar situaţia financiară internaţională nu este deloc favorabilă.

"La 9% creştere economică, trebuie să intri deja în panică. Dacă n-ai resurse şi creşti accelerat, trebuie să fii totuşi modest, să nu te lauzi, să te compari cu ţările dezvoltate, care au resurse cu mult peste România", a argumentat Negriţoiu.

Avansul economiei româneşti a fost susţinut mai mult de resursele externe, Negriţoiu enumerând atât fluxurile de capital şi de tehnologie, cât şi forţa de muncă.

În primul semestru din 2008, creşterea economică a fost de 8,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările Guvernului indică, pentru întregul an, un avans al PIB între 8,5% şi 9,1%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici