„CEC, care şi-a extins aria de activitate, a început să câştige cotă de piață, şi cred că are nevoie în viitor pentru a-şi continua această expansiune de o creştere de capital. Cum se va face această creştere de capital, tot acționarul principal va hotărî. O creştere a capitalului prin vânzarea unei părți de 10% (…) la bursă cred că este o variantă plauzibilă”, a spus Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.
El a subliniat că deciziile privind CEC sunt luate de acționarul principal, adică de statul român.
„Deocamdată CEC are indicatorii de adecvare a capitalului, de lichiditate la nivelurile necesare”, a concluzionat guvernatorul băncii centrale.
Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că CEC are nevoie de o majorare substanţială de capital, indiferent sub ce formă, pentru a se menţine în pas cu piaţa bancară şi realizarea investiţiilor necesare următoarei etape de devoltare.
Banca, deţinută integral de stat, şi-a majorat capitalul social cu 344 de milioane lei prin încorporarea parţială a profiturilor din ultimii trei ani, ajungând la aproximativ un miliard de lei. Anul trecut, capitalul CEC a fost majorat cu 45 de milioane lei din profitul pe 2009.
Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul nu susţine privatizarea CEC Bank, întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă, dacă se intenţionează vânzarea altor pachete majoritare de acţiuni alături de cel deţinut de stat la CFR Marfă.
„Ce pot să vă spun cu siguranţă este că nu susţin privatizarea CEC. Vreau să fiu explicit pe această temă”, a afirmat Boc.
Anterior, surse oficiale declaraseră pentru MEDIAFAX, că Guvernul va încerca să majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul utilizat în urmă cu şase ani la privatizarea BCR, considerând neatractive condiţiile pieţelor internaţionale pentru vânzarea băncii în cadrul viitorului acord cu FMI.
„Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista în discuţiile cu FMI pe majorarea captialului băncii, probabil prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul de succes de la BCR”, precizau sursele citate.
Statul a încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare a fost oprit în luna decembrie 2006, întrucât a fost depusă o singură ofertă, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerată prea redusă. Banca elenă a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.
Guvernul a încercat în ultimii doi ani să opereze o majorare a capitalului CEC din usrse bugetare, întrucât statul deţine toate acţiunile băncii, însă Comisia Europeană nu a autorizat operaţiunea, considerând că este asimilabilă unui ajutor de stat.