MMACA: Dacă va fi un Brexit fără acord, 13% din bunurile importate în MB vor avea taxe vamale

Dacă va fi un Brexit fără acord, propunerea privind regimul tarifar temporar la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord vizează revenirea la clauza naţiunii celei mai favorizate a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a reamintit Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului MMACA: Dacă va fi un Brexit fără acord, 13% din bunurile importate în MB vor avea taxe vamale

MMACA: Dacă va fi un Brexit fără acord, 13% din bunurile importate în MB vor avea taxe vamale

Această măsură poate minimizarea costurile pentru mediul de afaceri şi consumatori, mai susţin reprezentanţii MMACA.

Regimul tarifar propus va fi temporar, aplicabil pentru o perioadă de maximum 12 luni, începând cu 29 martie 2019, în acest timp Guvernul va desfăşura consultări privind regimul tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menţionate.

Conform informaţiilor publicate de Guvernul de la Londra, operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din Uniunea Europeană (UE) fără un acord.

Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în Marea Britanie, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare, după cum urmează:

1. Un mix de taxe vamale şi contingente tarifare va fi aplicat importurilor de carne de vită, miel, porc, pui şi celor de produse lactate. Acestor produse li se aplică taxe vamale ridicate şi la importul în UE pentru protejarea fermierilor şi producătorilor europeni, o abordarea similară fiind prevăzută de către Marea Britanie;

2. Menţinerea unor taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice. Cu toate acestea, producătorii de autovehicule din Marea Britanie care depind de lanţurile de producţie europene nu vor plăti taxe vamale adiţionale pentru componentele auto importate din UE;

3. Menţinerea unor taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori şi combustibili, în contextul sprijinirii producătorilor britanici în faţa competiţiei inechitabile din partea producătorilor din alte state în care aceste sectoare sunt subvenţionate excesiv;

4. Cu scopul asigurării accesului pe piaţă favorabil statelor în curs de dezvoltare pentru importuri specifice precum banane, trestie de zahăr şi anumite tipuri de peşte, vor fi menţinute taxele vamale aplicabile acestor produse, având în vedere că statele în curs de dezvoltare vor beneficia în continuare de acces preferenţial pe piaţa Marii Britanii.

Acest regim tarifar provizoriu ar urma să fie aplicat tuturor partenerilor terţi ai Marii Britanii, cu excepţia celor cu care are un acord comercial în vigoare şi celor aproximativ 70 de state în curs de dezvoltare care vor beneficia de acces preferenţial. În plus, Marea Britanie va menţine 43 de măsuri de apărare comercială ale UE prin care sunt introduse taxe vamale adiţionale pentru importuri din anumite state care aplică practici neconcurenţiale.

Autorităţile Marii Britanii au lansat un instrument pentru consultarea taxelor vamale temporare aplicabile în cazul retragerii din UE fără un acord, îndemnând operatorii economici să urmeze următorii paşi pentru a afla taxele vamale aplicabile produselor pe care le exportă pe piaţa britanică:

1. Utilizarea instrumentului UK Trade Tariff pentru a identifica codul vamal al produsului exportat (ex. 8703 – Autoturisme şi alte autovehicule, proiectate în principal pentru transportul persoanelor (altele decât cele de la poziţia 8702), inclusiv maşinile de tip „break” şi maşinile de curse).

2. Consultarea taxelor vamale temporare aplicabile importurilor după retragerea din UE (ex. pentru produsele înscrise în categoria 8703 - Autoturisme şi alte autovehicule, proiectate în principal pentru transportul persoanelor - altele decât cele de la poziţia 8702, inclusiv maşinile de tip „break” şi maşinile de curse - vor fi aplicabile taxe vamale în valoare de 10%, conform clauzei naţiunii celei mai favorizate).

3. Prin consultarea regimului tarifar aplicabil unui anumit tip de produs, operatorii economici vor identifica dacă acestuia îi este aplicabilă o taxă vamală preferenţială sau taxa vamală aplicabilă la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, conform clauzei naţiunii celei mai favorizate (pentru statele membre UE, clauza naţiunii celei mai favorizate va fi aplicabilă în cazul retragerii Marii Britanii fără un acord).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici