Modernizarea drumului spre Bran-Moieciu, plin de gropi şi traversat de sute de turişti anual, în paşi de melc. De ce nici la sfârşitul anului viitor nu se va putea circula pe noua şosea

Modernizarea drumului spre zona turistică Bran-Moieciu, plin de gropi şi traversat de sute de turişti anual, se face cu paşi de melc. Constructorul nu are autorizaţii pentru întreg tronsonul, astfel că nici la finele anului viitor turiştii nu vor putea circula pe noul drum.

Urmărește
5145 afișări
Imaginea articolului Modernizarea drumului spre Bran-Moieciu, plin de gropi şi traversat de sute de turişti anual, în paşi de melc. De ce nici la sfârşitul anului viitor nu se va putea circula pe noua şosea

Modernizarea drumului spre Bran-Moieciu, plin de gropi şi traversat de sute de turişti anual, se face cu paşi de melc

Drumul Naţional 73, care este unul de interes turistic, pentru că face legătura cu staţiunile montane Bran – Moieciu – Fundata, a intrat în şantier pe tronsonul din judeţul Braşov abia din data de 20 iunie 2017, prin proiectul de modernizare cu fonduri europene, deşi contractul a fost semnat încă din 2011 de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, lucrările nu pot fi terminate nici până la sfârşitul anului 2018, deorece totul depinde de obţinerea acordurilor de mediu, drumul traversând câteva situri ”Natura 2000”. Acest lucru întârzie obţinerea autorizaţiilor de construire de către constructor.

Lucrarea face parte din proiectul de modernizare a DN73, care se întinde pe 104 kilometri, de la Piteşti - Câmpu Lung - Braşov.

În judeţul Braşov, constructorul ar trebui să modernizeze 36 de kilometri, dar nu pentru tot tronsonul a obţinut autorizaţii.

”Am avut la un moment dat un blocaj tehnologic, am avut o problemă de logistică, nu am putut furniza un anumit material din Argeş şi a trebuit să căutăm o sursă de furnizare din Braşov. Conform managementului de trafic, care este impus printr-un acord de CNADNR şi Poliţia Română, permite lucrul doar pe secţiuni de drum de 500 de metri, cu interval de un kilometru între ele. Deci, lucrăm cu casete de 500 de metri pătraţi şi din momentul în care începem excavaţia unei casete, datorită tehnologiilor şi materialelor pe care trebuie să le folosim conform proiectului şi caietelor de sarcini, durează între minim două săptămâni şi trei săptămâni maxim, în condiţii de vreme favorabilă“, a declarat Bogdan Mitache, director de proiect la Asocierea Azvi-Straco.

Potrivit constructorului, în acest moment se lucrează la montarea bordurilor şi trotuarelor pe câte un kilometru din localităţile Bran şi Tohanul Nou şi pe patru kilometri în Cristian.

”În momentul acesta, în judeţul Braşov avem autorizaţie pentru doar o parte din sectorul de drum de 36 de kilometri, din care 24 sunt autorizaţi. Aceşti 24 de kilometri pot fi finalizaţi până la sfârşitul anului viitor, cu siguranţă, anul acesta având în plan să finalizăm secţiunea de la ieşirea din Braşov către Cristain şi de la Moieciu de Sus până la Tohanul Nou“, a adăugat Bogdan Mitache.

Conform Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, contractul a fost semnat în anul 2011, va expira în 19 septembrie 2017 şi va fi făcut un act adiţional de extindere de termen.

”Constructorul a avut un debut mai timid. După minivacanţa din 15 august se poate vedea şi pe drum că şi-a revenit, ritmul lucrărilor este altul. (...) Pot să vă spun sigur că şi anul viitor se va lucra sigur şi în funcţie de obţinerea autorizaţiilor vom putea să avansăm şi un termen de finalizare a lucrărilor“, a declarat Adriana Necula, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Între timp, circulaţia pe DN73, între Cristian şi Bran, se defăşoară semaforizat, iar şoferii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute în trafic.

Potrivit DRDP Braşov, lucrarea va avea o garanţie de 10 ani, iar valoarea totală a proiectului este de 30 de milioane de lei, bani obţinuţi prin Programul Operaţional de Investiţii Majore.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici