- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modificările aduse legislaţiei urbanismului afectează negativ investiţiile mici - arhitecţi
Cea mai recentă modificare a legii privind amenajarea teritoriului şi urbanismului afectează negativ investiţiile mici, inclusiv construcţia unei case, doarece pentru acestea PUZ-urile vor fi iniţiate şi elaborate pe banii primăriilor, care au bugete şi expertiză limitate, potrivit arhitecţilor.
"Ordonanţa de urgenţă 7 din 2 februarie pentru modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul instituie limitări discriminatorii pentru investitorii mici. Ordonanţa permite doar proiectelor mari de investiţii să iniţieze şi să elaboreze Planurile Urbanistice Zonale (PUZ-uri). În aceste condiţii se vor pierde anumite investiţii pentru că PUZ-urile se vor face pe banii primăriilor, iar acestea nu au bani şi nici capacitatea de a face această activitate", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei de Urbanism a Capitalei şi fost arhitect-şef al municipiului Bucureşti.
Actul normativ, elaborat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prevede că investitorul privat va putea iniţia şi elabora PUZ-uri numai pentru construcţia de parcuri industriale sau tehnologice, hipermarketuri, parcuri comerciale, zone de producţie, ansambluri rezidenţiale, precum şi extinderea intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 de metri pătraţi pentru funcţiuni de locuire.
"Aşadar, persoanele fizice sau juridice care nu se regăsesc într-una din situaţiile reglementate nu pot iniţia pe cont propriu PUZ pe terenul pe care îl deţin legal. În aceste condiţii, se limitează abuziv şi discriminatoriu atributele dreptului de proprietate. Astfel, sunt limitate planurile de dezvoltare ale oraşului într-un moment în care speram la relansare. Sunt investitori rătăciţi prin România, dar cărora le spunem să-şi facă valiza şi să plece", a declarat Daniel Cărămidă, arhitectul şef al sectorului 4.
În această categorie ar putea intra şi beneficiarii programului "Prima Casă", care au primit garanţii de la stat pentru construcţia de locuinţe.
Pentru PUZ-urile care trebuie iniţiate de autorităţile locale cheltuielile vor fi suportate de către primării.
"Cei care au scris acest lucru în ordonanţă nu ştiu cum se aprobă bugetele locale. Vom pierde investiţii pentru că le vom spune investitorilor că nu avem anul ăsta bani pentru PUZ-ul lor şi poate nu vom avea nici la anul. Administraţia locală nu are bani pentru hârtii, le trebuie bani pentru alte investitiţii", a adăugat Cărămidă.
Reprezentanţii arhitecţilor spun că pe lângă resursele financiare primăriile nu au nici capacitatea instituţională pentru a elabora sau iniţia PUZ-uri.
"Prin expunerea de motive la ordonanţa de modificare a legislaţiei în domeniul urbanismului se recunoaşte că autorităţile administraţiei publice locale au fost incapabile să actualizeze, în termen de zece ani, Planurile de Urbanism General în aproape jumătate din unităţile administrativ teritoriale. Se poate pretinde că aceleaşi autorităţi vor deveni brusc mai eficiente când vor avea sarcina suplimentară a iniţierii şi elaborării PUZ-urilor?", spun reprezentanţii arhitecţilor.
În opinia lor, o astfel de iniţiativă nu va putea fi funcţională dacă nu va fi creată o structură publică de urbanism cu un buget consistent şi unde să fie mobilizaţi oameni capabili să gestioneze acest sector.
Aceştia reclamă, de asemenea, modificarea prea deasă a legislaţiei în domeniul urbanismului, precum şi existenţa mai multor legi ale căror prevederi se suprapun şi care îngreunează investiţiile imobiliare.
"Mi-e greu mie să înţeleg avalanşa de modificări. Este necesară o programare a modificărilor legislaţiei, la început să se creeze o structură şi apoi să se modifice întregul pachet legislativ astfel încât să se creeze o coordonare între legi. Vrem să se liniştească odată modificările legislaţiei în domeniul urbanismului. Vrem să se facă o legislaţie clară, în care relaţia dintre autorităţile publice şi cetăţeni să fie corectă, egală, fără să existe favorizarea marilor investitori", a arătat Gabrea.
În acest sens, el a precizat că în ultimele şase luni legislaţia a fost modificată de 3-4 ori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor