MODIFICĂRILE Codului Fiscal privind taxele şi impozitele locale, varianta din 13 martie - VEZI DOCUMENTUL

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală vor fi transmise Parlamentului de căte Guvern cel târziu pe 25 martie, cu solicitarea către Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă imediat după Paşte, astfel încât documentele să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie. Şeful Executivului a precizat că ia în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă va constata că PNL va bloca adoptarea celor două acte pe motive procedurale.

Urmărește
8669 afișări
Imaginea articolului MODIFICĂRILE Codului Fiscal privind taxele şi impozitele locale, varianta din 13 martie - VEZI DOCUMENTUL

MODIFICĂRILE Codului Fiscal (Imagine: Shutterstock)

  • EXCLUSIV: Impozitul pentru locuinţele populaţiei a fost majorat în Codul Fiscal actualizat

Impozitul pentru locuinţe pregătit de Guvern pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată.

Noul document, datat 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.

VEZI DOCUMENTUL, varianta din 13 martie

Astfel, valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 935 lei/metru pătrat la 995 lei/metru pătrat, pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fără astfel de instalaţii.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă a fost urcată de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalaţii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fără instalaţii, iar pentru clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp.

VEZI REFERIRILE din nota de fundamentare

Şi clădirile-anexă cu pereţii exteriori din lemn sau din piatră naturală, valoarea impozabilă a fost ridicată de la 95 lei/mp la 101 lei/mp, respectiv de la 63 lei/mp la 67 lei/mp.

Conform legii, valoarea impozabilă a unei clădiri este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă, exprimată în lei/metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de ajustare în funcţie de zonă şi rangul localităţii de domiciliu.

  • EXCLUSIV: Guvernul creşte impozitul pe toate terenurile, în Codul Fiscal actualizat

Impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Noul document, datat 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, prevede creşteri atât în cazul terenurilor amplasate în intravilan şi înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă "terenuri cu construcţii", cât şi pentru terenurile arabile din intravilan.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan anunţat de Guvern în urmă cu o lună era unul modificat faţă de cel practicat în prezent, prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe.

În noul proiect este menţinut acest principiu al limitelor minime şi maxime cu care este înmulţită suprafaţa terenului, dar valorire aferente sunt majorate faţă de cele anunţate public la acel moment.

Astfel, pentru un teren intravilan aflat în zona A a localităţii şi rang zero, limitele au fost ridicate de la 8.282 lei-20.706 lei/hectar (faţă de 10.353 lei/hectar în prezent) la 8.817lei-22.044 lei, cele pentru un teren din zona B a localităţii şi rang I au fost crescute de la 5.199 lei-12.998 lei/hectar (faţă de 6.499 lei/hectar în prezent) la 5.535 lei-13.838 lei, cele pentru un teren din zona C a localităţii şi rang II au fost urcate de la 2.668 lei-6.670 lei/hectar (faţă de 3.335 lei/hectar în prezent) la 2.840 lei-7.101 lei, iar cele pentru un teren din zona D a localităţii şi rang III au fost majorate de la 984 lei-2.460 lei/hectar (faţă de 1.230 lei/hectar în prezent) la 1.048 lei-2.619 lei.

Pentru un teren din zona D a localităţii şi rangul V, limitele au fost ridicate de la 142 lei-356 lei/hectar (faţă de 178 lei/hectar în prezent) la 151 lei-379 lei.

Majorări au fost operate şi pentru impozitele aplicate la terenuri arabile din intravilan, prin creşterea cu câte un leu a sumelor fixe cu care este înmulţită suprafaţa terenului.

De asemenea, creşteri cu 1-3 lei ale sumelor fixe pe baza cărora este calculat impozitul, prin înmulţirea suprafeţei, au fost efectuate şi la terenurile din extravilan.

Conform legii, localităţile sunt ierarhizate pe rang 0 - capitala, municipiu de importanţă europeană, rang I - municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel naţional european (Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Timişoara), rang II -municipiu de importanţă judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi, rang III - oraşe, rang IV - sate reşedinţe de comună, rang V - sate componente ale comunelor.

Zonele din cadrul localităţii sunt, de la centru spre periferie, de la "A" la "D".

  • EXCLUSIV: Impozitul pe maşini pregătit de Guvern a fost majorat în Codul Fiscal actualizat

Impozitul pe maşini pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Noul document, datat 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, prevede creşteri ale acestor sume de impozitare pentru toate tipuri de autovehicule.

Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare. Această sumă a fost majorată acum, în noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.

Astfel, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 şi 2.000 cm3 inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului a fost ridicată de la 18 lei/200 cmc la 19 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv a fost majorată de la 72 lei/200 cmc la 77 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv a fost urcată de la 144 lei/200 cmc la 153 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc a fost crescută de la 290 lei/200 cmc la 309 lei/200 cmc.

Suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului creşte şi pentru motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3 (de la 8 lei/200 cmc la 9 lei/200 cmc), autobuze, autocare, microbuze (de la 24 lei/200 cmc la 26 lei/200 cmc), dar şi la maşinile de transport marfă.

Pentru TIR-uri, suma fixă luată în calcul creşte, de exemplu, de la 133 lei/an la 142 lei/an pentru maşini cu masa de cel puţin 12 tone, dar mai mică de 13 tone şi două axe, şi de la 517 lei/an-1.169 lei/an la 550 lei/an-1.245 lei/an, astfel de majorări fiind operate şi pentru celelalte categorii de maşini transport marfă.

  • EXCLUSIV: Guvernul extinde lista produselor cu TVA de 9%, cu lapte, ouă, animale şi păsări vii

Lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, în noul document, datat 13 martie, este propusă extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9%, începând cu anul viitor, alături de pâine, pentru livrarea următoarelor bunuri: animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, inclusiv organe comestibile şi preparate din carne, peşte şi preparate din peşte, cu excepţia peştilor ornamentali, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile şi preparate din acestea.

Primul proiect al noului Cod Fiscal, prezentat de Guvern în urmă cu o lună, prevedea reducerea cotei TVA la 9% doar pentru carne, peşte, legume şi fructe, dar Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui a cerut Ministerelor Finanţelor şi Agriculturii şi Parlamentului reducerea TVA la 9% şi la lapte şi produse lactate, considerând discriminatorie scăderea taxei doar pentru unele alimente.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, spunea atunci că Guvernul va lua în considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% şi pentru lapte atunci când va exista un consens între fermieri şi producători, precizând că fermierii n-au dorit introducerea măsurii în prima variantă a Codului Fiscal.

Noul proiect menţine ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, începând cu 2018.

  • EXCLUSIV: Guvernul introduce TVA de 9% pentru accesul la evenimentele sportive

Guvernul va aplica, începând cu anul viitor, TVA de 9% şi pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul că sportul este un fenimen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie, relevă proiectul actualizat al Codului Fiscal obţinut de MEDIAFAX.

"Având în vedere rolul important al sportului în societate şi caracterul specific al acestuia, se propune aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi pentru serviciile constând în permiterea accesului la evenimentele sportive. Această măsură este conformă cu acquis-ul comunitar şi vizează promovarea sportului, care este un important fenomen social şi economic, ce prezintă un grad înalt de interes pentru cetăţeni", se afirmă în document.

În noul proiect este propusă în continuare TVA de 9% pentru serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe.

Noul proiect menţine ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, începând cu 2018.

  • EXCLUSIV: Guvernul majorează taxa pentru divorţul pe cale administrativă

Persoanele care divorţează pe cale administrativă, la primărie, vor plăti mai mult de anul viitor, Guvernul majorând, în proiectul actualizat al Codului Fiscal, taxa fixă care trebuie achitată şi lăsând primarii să crească la rândul lor această taxă cu până la 50%, faţă de doar 20% în prezent.

Procedura de divorţ pe cale administrativă poate fi folosită de către soţii care nu au copii şi presupune depunerea unei cereri la ofiţerul de stare civilă de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a soţilor.

Conform legii, pentru această procedură trebuie achitată o taxă standard de 500 lei, care poate fi majorată de primărie cu cel mult 20%.

Proiectul Codului Fscal prezentat în urmă cu o lună de Guvern menţinea taxa fixă la 500 lei, dar lăsa dreptul primarilor să majoreze această sumă cu până la 50%.

În proiectul actualizat de Cod Fiscal, datat 13 martie şi obţinut de MEDIAFAX, este prevăzut că taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă va fi în cuantum de 532 lei şi va putea fi majorată prin hotărâre a consiliului local tot cu până la 50% din această valoare.

Taxa reprezintă venit la bugetul local.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici