- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.12.2014, 14:37)
- Departamentul Economic
Modificările privind legislaţia pieţei de capital au fost aprobate de Guvern
Modificările privind legislaţia pieţei de capital au fost aprobate, marţi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, precizând că miniştrii nu au intervenit asupra textului faţă de forma aflată pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Urmărește
167 afișări
Modificările privind legislaţia pieţei de capital au fost aprobate de Guvern (Imagine: Shutterstock)
Iniţial, proiectul a fost promovat ca proiect de lege, iar ultima formă releva faptul că prevederea referitoare la eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF), de 5% din totalul acţiunilor, a fost retrasă, fiind însă menţinută creşterea pragului de deţinere la operatorii de piaţă, de la 5% la 20% din totalul acţiunilor.
Proiectul iniţial, prezentat la începutul lunii octombrie, prevedea că pragul maxim obligatoriu pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri va fi eliminat, iar acţionarii societăţilor vor avea libertatea să stabilească, dacă doresc, o limită în acest sens, în timp ce plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă va creşte de la 5% la 20%.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital a vizat şi modificarea a două alineate din articolul 240, privind condiţiile de cvorum şi majoritate la ridicarea dreptului de preferinţă şi creşterea capitalului social cu aport în natură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Astfel, în cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie noile acţiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 2/3 din drepturile de vot.
De asemenea, majorările de capital social prin aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care să reprezinte cel puţin 2/3 din drepturile de vot. Aporturile în natură pot consta numai în bunuri performante necesare realizării obiectului de activitate al societăţii emitente, se arată în proiect.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a transmis însă că relaxarea condiţiilor de cvorum şi majoritate în AGA la ridicarea dreptului de preferinţă şi creşterea capitalului social cu aport în natură, prevăzută în proiectul de modificare a legii pieţei de capital, poate facilita abuzuri ale acţionarilor majoritari.
"AIPC îşi manifestă dezacordul cu propunerea de modificare a articolului 240 (alineatele 1 şi 2) inclusă în respectivul proiect. (...) Dacă în prezent ridicarea dreptului de preferinţă şi majorarea capitalului social cu aporturi în natură sunt posibile numai cu o prezenţă (cvorum) a 3/4 dintre acţionari, prin forma modificată se doreşte diminuarea acestui prag la 3/4 din numărul acţiunilor. În mod similar, majoritatea cerută pentru aprobarea unei asemenea hotărâri scade de la 75% din drepturile de vot la 66%", a avertizat Asociaţia.
În forma actuală, articolul 240 din legea pieţei de capital solicită prezenţa a 75% din numărul acţionarilor şi o majoritate de 75% din voturi, protejând mai eficient drepturile acţionarilor minoritari împotriva posibilelor abuzuri ale acţionarului majoritar, consideră asociaţia.
Asociaţia solicită eliminarea din proiectul de modificare şi completare a legii privind piaţa de capital a propunerilor de modificare a articolului 240.
În luna octombrie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, declara că proiectul de modificare a legislaţiei privind piaţa de capital a fost discutat de Guvern doar în primă lectură şi va fi aşteptat un punct de vedere atât din partea BVB, BNR şi ASF, cât şi al Comisiei Europene.
"Proiectul de lege privind piaţa de capital s-a amânat pentru săptămâna viitoare, pentru că premierul a cerut formularea punctelor de vedere de către Comisia Europeană, Banca Naţională a României, ASF şi Bursa de Valori", afirma Calotă pe 21 octombrie.
La remarca presei că Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a României (BNR) au avut reprezentanţi în grupul de lucru care a redactat proiectul de act normativ, oficialul guvernamental a arătat că, fiind un document foarte important, s-a solicitat ca toate entităţile interesate să exprime un punct de vedere, "ca să nu existe ulterior nemulţumiri pentru că, într-un fel sau altul, se poate distorsiona piaţa".
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
CANCAN.RO
Anunțul meteorologilor ACCUWEATHER pentru 24 ianuarie 2025. Ce temperaturi vom avea în următoarea minivacanță
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe