- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MOL a cumpărat acţiuni INA prin firme din Cipru, potrivit presei croate; grupul ungar dezminte
Grupul ungar MOL a cumpărat acţiuni ale companiei croate INA printr-o firmă din Cipru, iar un magnat din Slovacia, bănuit de legături cu lumea interlopă, a procedat la fel, fiind suspectat de spălare de bani, potrivit publicaţiei Vecernji List din Croaţia.
Agenţia de supraveghere a serviciilor financiare din Croaţia (HANFA) a înaintat procuraturii un raport referitor la ilegalităţi legate de achiziţiile de acţiuni INA, a relatat publicaţia, citând un document obţinut de la HANFA, transmite Portfolio.hu.
MOL a dezminţit informaţiile publicate de Vecernji List.
Conform documentului, Mario Hoffman, unul din cei mai bogaţi oameni din Slovacia, a cumpărat în ultimele câteva luni acţiuni INA, prin intermediul unei companii din Cipru.
HANFA suspectează că achiziţiile lui Hoffman au avut ca scop spălarea de bani.
Suspiciunile se bazează pe faptul că în urma unor alte afaceri ale lui Hoffman au avut loc scandaluri de corupţie şi spălări de bani.
Premierul croat Jadranka Kosor a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că guvernul va aştepta rezultatul investigaţiei referitoare la tranzacţiile cu acţiuni INA, înainte de adoptarea unor reglementări de limitare a dreptului de proprietate asupra companiei de petrol şi gaze.
Potrivit Vecernji List, HANFA a identificat tranzacţii în spatele cărora ar fi MOL, dar nu există vreo legătură directă între grupul ungar şi spălarea de bani din Slovacia.
Compania de brokeraj Convergex din New York a cumpărat peste 1,61% din acţiunile INA, în intervalul 21 decembrie 2010-martie 2011, pentru 531,7 milioane kuna (72 milioane euro). Proprietarii finali ai acţiunilor cumpărate din Convergexa sunt trei companii din Cipru, Upprecht Investment Limited, Stomarli Holdings Limited şi Entris Equity Limited.
HANFA a descoperit că cele trei companii nu au suficientă putere financiară pentru a efectua astfel de achiziţii, capitalul a două dintre ele fiind de 1.710 euro, respectiv 3.921 euro, datele pentru a treia fiind încă aşteptate.
Potrivit agenţiei, este posibil ca în spatele companiilor să fi fost MOL, care ar fi vrut să obţină, prin mijloace ilegale, o participaţie majoritară la INA.
În raportul trimis de HANFA procuraturii, MOL a susţinut în mod explicit că nu intenţionează să cumpere acţiuni INA de pe bursă, iar agenţia interpretează că a fost vorba de un semnal fals.
Guvernul croat şi fondurile de pensii deţin 48,89% din INA, în timp ce partea ungară, respectiv MOL, OTP Bank, Erste Investment, ING Bank au o participaţie de 49,08%.
HANFA consideră că băncile au acţionat şi ele în numele MOL atunci când au cumpărat titluri INA la bursa din Zagreb, a adăugat publicaţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor