- Home
- Economic
- BUDAPESTA, (01.04.2009, 13:09)
- Vlad Popescu , Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MOL: OMV a fost întotdeauna doar o acoperire pentru compania rusă Surgutneftgas
Vânzarea participaţiei deţinute de OMV la MOL către un investitor din Rusia, Surgutneftgas, ridică suspiciunea că OMV a fost întotdeauna doar o acoperire pentru compania rusă, a declarat, miercuri, preşedintele executiv al firmei ungare, Zsolt Hernadi, citat de Reuters.
Urmărește
186 afișări
"Dacă analizezi cifrele, preţul de vânzare acceptat de OMV este aproape identic cu suma investită iniţial, mai exact, preţul de achiziţie plus dobânzi, minus dividende, cunoaşteţi formula. Apar suspiciuni că OMV reprezintă numai o acoperire, pentru că investitorul rus a cumpărat această participaţie la un preţ egal cu cel investit iniţial. Nu ştim sigur", a explicat Hernadi în faţa Comisiei de relaţii externe a Parlamentului de la Budapesta.
Grupul austriac OMV a ieşit din acţionariatul MOL prin vânzarea participaţiei de 21,2% din acţiuni deţinută la compania ungară către firma rusă Surgutneftegas, pentru 1,4 miliarde de euro, potrivit unor comunicate publicate luni de OMV şi Surgut. Cele 22,179 milioane de acţiuni MOL au fost vândute pentru 19,21 forinţi pe acţiune, în condiţiile în care titlurile MOL au finalizat şedinţa de vineri pe bursa de la Budapesta la 9,94 forinţi pe unitate.
"Asta nu poate deveni o abordare amicală, nu va fi considerară niciodată un gest de prietenie. Problema este dacă trebuie considerată o acţiune ostilă sau numai una necoordonată", a mai spus Hernadi.
Purtătorul de cuvânt al OMV, Thomas Huemer, a replicat la comentraiile lui Hernadi citând un fragment dintr-un articol publicat în ediţia de marţi a cotidianul austriac Die Presse.
"În vara lui 2007, CEO-ul MOL Zsolt Hernadi a transmis clar OMV că ar vinde mai degrabă oricărui gigant petrolier rus pentu a evita o preluare din partea OMV. La nouă ani de la prima afişare a interesului pentru MOL de către OMV, dorinţa directorului s-a împlinit", a spus Huemer, citând Die Presse.
Vânzarea acţiunilor către Surgut survine unei dispute care a durat mai mult de un an între cele două companii, MOL reuşind, în 2007 şi 2008, să respingă tentativa de preluare din partea OMV.
"Trebuie să mă alătur acelui trader de la Alfa Bank care a spus că ar vrea să angajeze vânzătorul care a reuşit să vândă o participaţie de 21% într-o companie la dublul valorii de piaţă", a mai afirmat Hernadi în Parlametnul ungar.
Anterior, MOL a anunţat că Surgut nu şi-a coordonat achiziţia cu conducerea companiei, iar firma ungară va continua să caute o strategie independentă.
Atât Guvernul Ungariei, cât şi reprezentanţii opoziţiei declară că susţin independenţa MOL şi au promis că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a bloca o tentativă de preluare din partea companiei ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe