Prim-ministrul Natalia Gavriliţă a declarat că naţiunea de 2,6 milioane de locuitori se pregăteşte pentru toate scenariile posibile, cu inflaţia anuală depăşind 30% şi un termen limită stabilit la 1 octombrie pentru a negocia o rambursare a datoriei cu Gazprom PJSC din Rusia – în ciuda contractului de cinci ani al Republicii Moldova cu gigantul rus.
Fără niciun progres în discuţii – guvernul preşedintelui Vladimir Putin întorcându-se asupra Moldovei de când a ales-o ca preşedinte pe Maia Sandu în urmă cu doi ani – o întrerupere completă a livrărilor de gaze pare a fi deja pregătită la orizont.
„Chiar dacă Gazprom continuă livrările, mai trebuie să reducem consumul pentru că preţurile sunt foarte, foarte mari”, a spus Gavriliţa, într-un interviu acordat marţi la Bucureşti. Creşterea preţurilor este o „anomalie” pentru vară, a spus ea, „şi nu ştim cât de mult vor continua să crească în timpul iernii”.
Moldova a insistat asupra ambiţiilor de aderare la Uniunea Europeană. Liderii UE au acceptat în iunie atât Ucraina, cât şi Moldova drept candidaţi la aderare, ca parte a unui proces accelerat.
Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a uşura povara, trecând sistemul de încălzire din capitala Chişinău de la gaze la păcură şi vizând o reducere a consumului cu 15%. Guvernul lui Gavriliţă a deschis discuţiile cu Romania în scopul unor potenţiale livrari de gaze la un preţ accesibil.
Relaţiile Moldovei cu Moscova s-au înrăutăţit chiar înainte de conflictul din Ucraina, fosta republică sovietică riscând să fie atrasă într-un conflict mai larg – în special din cauza separatiştilor ruşi din Transnistria.
Gavriliţă a spus că discuţiile s-au intensificat cu autorităţile autoproclamate din Transnistria, în virtutea păstrării „păcii şi stabilităţii din ţară”.