Moment major. Pentru prima dată UE se duce cu sanţiunile după gazul rusesc

Potrivit preşedinţiei belgiene a UE, UE va aplica Rusiei sancţiuni fără precedent împotriva profitabilului său sector al gazelor naturale, o măsură de neconceput odată, care ar putea secătui sute de milioane de euro din fondurile de război ale Moscovei.

Urmărește
2458 afișări
Imaginea articolului Moment major. Pentru prima dată UE se duce cu sanţiunile după gazul rusesc

Moment major. Pentru prima dată UE se duce cu sanţiunile după gazul rusesc

Decizia, la care ambasadorii UE au ajuns joi dimineaţă, a fost luată după ce opoziţia dură a Germaniei şi Ungariei a blocat un acord timp de mai multe săptămâni.
 
Sancţiunile vor interzice porturilor din UE să revândă GNL rusesc după sosirea acestuia şi vor bloca finanţarea pentru terminalele de GNL ruseşti planificate pentru Arctica şi Marea Baltică. 
 
Este un moment important pentru UE. De la invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina în februarie 2022, blocul comunitar a lăsat gazul rusesc nesancţionat - chiar dacă a aplicat interdicţii stricte asupra exporturilor de petrol şi cărbune.

Un pachet de sancţiuni negociat dur

Timp de câteva săptămâni, Ungaria a ameninţat că se va opune de principiu la acest pachet, deoarece se opune majorităţii sancţiunilor suplimentare impuse de Rusia în domeniul energiei. Acest lucru era de aşteptat. 
 
Opoziţia Berlinului, însă, a fost o surpriză. Preocupările lor nici măcar nu se refereau la gaz, ci, după cum a explicat cancelarul Olaf Scholz, erau legate de noile obligaţii pentru exportatorii UE. 
 
Având în vedere că Germania a mustrat anterior Ungaria pentru încăpăţânarea sa în materie de sancţiuni, ironia nu a fost pierdută de unii diplomaţi. 
 
"În cele din urmă, toate statele membre încearcă să îşi protejeze interesele. Realitatea o muşcă tare pe [Germania] acum. Numiţi-o karma", a declarat pentru Politico un diplomat dintr-o ţară din UE.
 
De la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina, UE şi-a redus cu aproximativ două treimi dependenţa de gazul de la Moscova. 
 
Dar a continuat să importe şi să revândă GNL rusesc, care este transportat cu petroliere sub formă lichidă supraîncălzită. Spania, Franţa şi Belgia au cumpărat cele mai mari volume anul trecut.
 
Deşi GNL rusesc a reprezentat doar 5% din consumul de gaz al UE în 2023, acesta a strâns totuşi aproximativ 8 miliarde de euro în profituri din GNL pentru Kremlin. Acordul va atinge probabil doar aproximativ un sfert din această sumă, deoarece nu interzice importurile directe către bloc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici