Moneda chineză se apreciază faţă de dolar. Va ajuta la stabilizarea economiei globale?

Yuan-ul a atins un vârf istoric al ultimilor 17 ani, cu un raport de 6,4 la un dolar, după anunţul Fed că va menţine dobânzile la minim până în 2013. FMI anunţa luna trecută că întărirea monedei chineze ar ajuta la stabilizarea economiei globale, dirijând China spre cererea internă şi mai puţin spre exporturi, conform unei analize Bloomberg.

Urmărește
375 afișări
Imaginea articolului Moneda chineză se apreciază faţă de dolar. Va ajuta la stabilizarea economiei globale?

Moneda chineză se apreciază faţă de dolar. Va ajuta la stabilizarea economiei globale? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Datele privind inflaţia şi comerţul, laolaltă cu politica Fed de a menţine rate de dobândă extrem de joase au alimentat o apreciere mai rapidă. Creşterea economică puternică, susţinută de cifrele recente privind exporturile au dat de asemenea încredere investitorilor să cumpere yuani în aceste zile tulburi", a explicat Banny Lam, economist al CCB International Securities din Hong Kong.

Yuanul este singura monedă asiatică dintre cele mai folosite valute din regiune, în afară de yenul japonez, care a câştigat teren faţă de dolar, în momentul în care Standard&Poor's a anunţat că reduce ratingul de credit al SUA.

Inflaţia de dolari a dus la deprecierea monedei americane şi la întărirea unor monede ca dolarul australian, francul elveţian sau realul brazilian. Faţă de 2008, aceste monede au câştigat peste 44%, în timp ce yuanul s-a întărit cu 6,7%.

China este cel mai mare deţinător de titluri ale Trezoreriei SUA din lume, cu rezerve de 3,2 trilioane de dolari (3.200 de miliarde). Împreună, Brazilia, India şi Rusia deţin doar 1,1 trilioane de dolari în titlurile de stat americane. Banca centrală chineză a început deja să-i sfătuiască pe decidenţii politici de la Beijing să înceapă să caute alternative la rezervele în dolari. Pe de altă parte, oficialii americani acuză că yuanul este menţinut subevaluat prin mijloace artificiale, pentru ca Beijingul să obţină avantaje comerciale.

Citeşte mai multe despre aprecierea monedei chineze faţă de dolar pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici