Monte Paschi ar putea fi prima bancă din Italia după anii ’90 la care statul va deveni acţionar

Banca Monte dei Paschi di Siena ar putea deveni prima bancă din Italia, după anii ’90, la care statul va deveni acţionar, în condiţiile în care conducerea celei mai vechi instituţii de credit din lume analizează revizuirea în scădere a valorii activelor.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului Monte Paschi ar putea fi prima bancă din Italia după anii ’90 la care statul va deveni acţionar

Monte Paschi ar putea fi prima bancă din Italia după anii ’90 la care statul va deveni acţionar (Imagine: Bloomberg)

Monte Paschi, a treia mare bancă italiană, împrumută 3,4 miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni către stat şi va fi obligată să dea acţiuni Trezoreriei Italiei în schimbul dobânzii datoriei, dacă va raporta pierdere anuală, potrivit unei legi aprobate luna trecută, transmite Bloomberg.

Companii de brokeraj precum Kepler Capital Markets şi Credit Agricole Cheuvreux estimează că Monte Pachi va raporta o pierdere netă de peste 1 miliard de euro în trimestrul al doilea, în urma revizuirii în scădere a valorii activelor, ceea ce va conduce la înregistrarea unei pierderi anuale.

"În acest moment este foarte probabil că banca va ceda o participaţie Trezoreriei", a declarat Fabrizio Spagna, director general la Axia Financial Research în Padova.

Directorul general al Monte Paschi, Fabrizio Viola, a recurs la fondurile de stat după ce nu a reuşit să găsească investitori privaţi pentru acoperirea unui deficit de capital de 3,3 miliarde de euro, identificat de Autoritatea Bancară Europeană.

Autoritatea a cerut celor mai mari bănci din zona euro să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de 9% până la sfârşitul lunii iunie.

Italia a vândut în anii ‘90 participaţii deţinute la bănci, încercând să îmbunătăţească profitabilitatea acestora şi să încurajeze consolidarea sectorului bancar.

Este pentru a doua oară în trei ani când Monte Paschi a cerut guvernului ajutor, după ce a obţinut 1,9 miliarde de euro în 2009, prin emisiunea aşa-numitelor obligaţiuni Tremonti. Acea datorie va fi convertită în noile obligaţiuni şi vor face parte din suma totală solicitată statului.

În cazul în care banca va avea pierderi, Trezoreria va obţine acţiuni al căror preţ va fi calculat la valoarea contabilă a Monte Paschi. Acţiunile băncii sunt tranzacţionate la circa 20% din acest nivel.

"Anticipăm că vor fi emise acţiuni de 640 milioane de euro, în urma pierderilor care vor fi înregistrate de bancă în 2012 şi 2013", a declarat Aldo Comi, analist la Cheuvreux. El consideră că Trezoreria italiană va ajunge în 2014 la o deţinere de 7% la Monte Paschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici