Moody's a coborât ratingul Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectivă negativă

Moody's a coborât marţi ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectivă negativă, avertizând că a remarcat o creştere semnificativă a riscurilor de finanţare pentru ţările din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor.

Urmărește
529 afișări
Imaginea articolului Moody's a coborât ratingul Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectivă negativă

Moody's a coborât ratingul Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moody's a retrogradat Italia de la Aa2 la A2, rating mai slab decât cel al Estoniei, şi a menţinut perspectiva negativă, indicând că ar putea urma noi măsuri similare în următorii ani.

Standard & Poor's a redus pe 19 septembrie ratingul Italiei la "A/A-1", de la "A+/A-1+".

Deciziile recente ale agenţiilor de rating subliniază neîncrederea din piaţă privind a treia mare economie a zonei euro, care pare că a fost atrasă în criza datoriilor de stat.

"Perspectiva negativă reflectă riscurile economice şi financiare din Italia şi din zona euro. Mediul nesigur din piaţă şi riscul unei deteriorări şi mai accentuate a sentimentului investitorilor ar putea constrânge accesul ţării la pieţele datoriilor publice", se arată într-un comunicat transmis de Moody's în noaptea de marţi spre miercuri.

Agenţia notează, de asemenea, că ratingul Italiei ar putea "trece la niveluri substanţial mai slabe" dacă va fi remarcată incertitudine pe termen lung privind disponibilitatea unor surse externe de lichiditate.

Italia este afectată de o creştere economică foarte scăzută, de o datorie publică uriaşă, de 120% din Produsul Intern Brut (PIB), dar şi de incertitudinile politice. Tensiunile din interiorul coaliţiei de guvernare au alarmat pieţele financiare în ultima perioadă.

Decizia Moody's nu este o surpriză, deoarece agenţia a anunţat pe 17 septembrie că va încheia evaluarea Italiei pentru o posibilă retrogradare în termen de o lună.

Moody's a arătat că probabilitatea intrării Italiei în default (incapacitate de plată) este foarte redusă, însă deteriorarea sentimentului de pe pieţele de credit din zona euro implică o mai mare vulnerabilitate la pierderea accesului la dobânzi permisive.

Costurile de credit ale Italiei au crescut puternic în ultimele trei luni şi au fost ţinute sub control numai de intervenţia Băncii Centrale Europene (BCE), care a început în vară să cumpere obligaţiuni de stat italiene de pe pieţele secundare.

La o licitaţie efectuată luna trecută, randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la zece ani a crescut la 5,86%, cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro.

Guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi este criticat dur în privinţa modului în care a gestionat criza. Autorităţile şi-au redus recent prognozele de creştere economică până în 2013.

Executivul mizează pe o creştere de numai 0,6% anul viitor, reducând prognoza anterioară de plus 1,3%.

Guvernul a aprobat luna trecută un program de austeritate de 60 miliarde euro, devansând cu un an ţinta de echilibrare a bugetului, până în 2013, în schimbul sprijinului primit de la BCE pe piaţa obligaţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici