- Home
- Economic
- NEW YORK, (26.04.2014, 08:03)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la negativă la STABILĂ. Riscurile privind creşterea economică şi finanţarea au scăzut
Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă, anticipând că evoluţia bună din 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, în timp ce riscurile privind creşterea economică şi finanţarea au scăzut datorită redresării zonei euro.
Urmărește
1731 afișări
Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la negativă la STABILĂ (Imagine: Shutterstock)
Agenţia de evaluare financiară a menţinut ratingul României pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, considerând că avansul PIB va fi susţinută de creşterea exporturilor şi absorbţia fondurilor europene, chiar dacă consumul intern şi creditarea ar putea rămâne sub nivelul anterior crizei în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al Moody’s.
Ratingul Baa3 se află la cel mai redus nivel din categoria investment grade.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Moody’s notează faptul că deficitul bugetar şi nivelul moderat al datoriei publice atenuează o parte din riscurile reprezentate de dependenţa guvernului de finanţarea externă.
Agenţia consideră totodată că accesul României la finanţarea multilaterală reduce riscurile la adresa capacităţii de rambursare a datoriilor externe, care pot fi generate de instabilitatea pieţei internaţionale.
Moody’s a menţinut plafoanele pentru datoriile pe termen lung în valută, obligaţiunile în monedă locală şi depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută la Baa3.
Plafoanele pentru datoriile şi depozitele pe termen scurt în valută sunt P-2, respectiv P-3.
Agenţi notează faptul că România a reuşit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB la sfâşitul lui 2012 şi la 2,3% din PIB în 2013, în pofida mai multor schimbări de guvern, respectând astfel condiţiile convenite cu FMI şi UE.
Moody's anticipează că reducerea deficitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice, ceea ce susţine decizia de îmbunătăţire a perspectivei ratingului de la negativă la stabilă.
Inflaţia s-a redus de la 5% la sfârşitul lui 2012 la 1,6% la sfârşitul anului 2013, evoluţie care a contribuit la competitivitate. Creşterea exporturilor s-a accelerat, iar importurile au rămas scăzute, astfel că deficitul de cont curent s-a redus de la 4,4% ân 2012 la 1,1%, se arată în comunicat.
Un alt factor pozitiv menţionat de Moody's este reducerea riscurilor legate de criza din zona euro.
Incertitudinile economice din zona euro au reprezentat un factor major pentru decizia Moody’s de atribuire a unei perspective negative pentru ratingul României în 2012, în condiţiile în care 50% din exporturile României sunt destinate ţărilor din zona euro, iar majoritatea băncilor din ţară sunt deţinute de bănci din zona euro.
Pe termen mediu, Moody’s anticipează că România va continua să se apropie de convergenţa veniturilor cu cele din ţările mai bogate din UE, datorită salariilor competitive şi a unor măsuri viitoare de creştere a competitivităţii, iar aceste elemente susţin perspectiva stabilă a ratingului.
Moody’s ar putea îmbunătăţi ratingul României dacă va avea loc o accelerare pronunţată a creşterii economice fără agravarea dezechilibrelor macroeconomice, dacă riscurile de finanţare se vor reduce şi dacă va avea loc o creştere a eficienţei sectorului de stat.
Ratingul ar putea fi redus în schimb dacă ar avea loc o inversare a recentei consolidări fiscale, cum ar fi creşterea îndatorării, dacă ar avea loc o scădere a competitivităţii sau o înrăutăţire a balanţei de plăţi.
S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor.
Moody's evaluează România cu rating "Baa3", cu perspectivă negativă, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe