Moody's a modificat în scădere ratingul datoriei de stat a Ungariei de la "Baa1" la "A3"

Agenţia de evaluare financiară Moody's a modificat în scădere ratingul datoriei de stat a Ungariei de la "Baa1" la "A3", cu perspectivă negativă, motivând decizia prin poziţia financiară slabă a ţării, situaţie care a determinat autorităţile să recurgă la fondurile de urgenţă ale FMI.

Urmărește
12 afișări

"Când criza economică globală şi-a făcut apariţia, economia Ungariei se afla deja într-o poziţie inferioară altor state din Europa Centrală. Ţara este în principal expusă la mediul economic curent, având în vedere nevoia substanţială de finanţare externă", se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.

Economiştii Moody's consideră că dezvoltarea Ungariei este împiedicată, printre altele, de spaţiul limitat de manevră în domeniul politicilor monetare şi fiscale, din cauza deprecierii monedei naţionale, forintul.

"Dacă forintul se va deprecia şi mai mult, sectorul privat va fi expus la probleme semnificative lagate de balanţa venituri-cheltuieli, în condiţiile în care o parte importantă a împrumuturilor populaţiei şi ale companiilor sunt în euro şi franci elveţieni", potrivit Moody's.

Analiştii consideră că una dintre principalele probleme ale Ungariei este incertitudinea legată de schimbarea guvernului şi de voinţa politicienilor de a aplica reformele necesare relansării economice, notează Reuters.

Decizia Moody's intervine după ce o altă agenţie de evaluare financiară, Standard & Poor's, a revizuit, luni, ratingul Ungariei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la nivelul "BBB" la "BBB-", cu perspectivă negativă, ca urmare a deteriorării indicatorilor economici şi bugetari.

În urma deciziei S&P, ratingul Ungariei este cu numai o treaptă peste nivelul "junk", nerecomandabil pentru investiţii.

Ungaria şi-a asigurat în toamna anului trecut accesul la o linie de credit de 25,1 miliarde dolari de la FMI, deschisă până în martie 2010, pentru a preveni colapsul economiei. O serie de politicieni apreciază însă că ţara ar putea avea nevoie anul viitor de un nou ajutor financiar de la FMI, în condiţiile în care investitorii sunt reticenţi în a finanţa statul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici