- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moody's a plasat România în categoria a doua de risc pentru stabilitatea ratingurilor
Moody’s a grupat statele emergente europene în patru categorii de risc şi a plasat România, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, în cea de-a doua, în care fundamentele de credit sunt solide, dar ratingurile ar putea deveni instabile dacă aşteptările de sprijin se vor dovedi nefondate.
Moody's a plasat România în categoria a doua de risc pentru stabilitatea ratingurilor (Imagine: Mediafax Foto)
România, Croaţia şi Bulgaria beneficiază de rating "Baa3" din partea Moody’s.
În prima categorie se află ţări cu ratinguri bine ancorate, respectiv Cehia, Slovacia şi Polonia, se arată în raportul "Ratingurile Suverane ale Statelor Europene Emergente: Cazul diferenţierii riscurilor", realizat de agenţia de evaluare financiară.
Estonia, Lituania şi Letonia, unde fundamentele de credit au fost erodate dar sprijinul extern conferă un plafon pentru ratinguri, au fost incluse în categoria a treia de risc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
-
SUA: Care este propunerea lui Donald Trump pntru postul de secretar al Apărării?
-
Războiul diin Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei
În ultima categorie, cea mai riscantă, se află Ucraina, unde fundamentele de credit au fost erodate iar sprijinul extern este mai puţin probabil.
Moody’s a creat totodată doi indicatori privind riscul de refinanţare a datoriilor guvernamentele "GRRI", respectiv "GRRI+", care include şi datoriile asumate de guverne în numele unor bănci sau companii.
"Aceşti doi indicatori arată că cele mai vulnerabile state sunt cele unde a avut loc un proces rapid de înrăutăţire a situaţiei financiare, în special Letonia, Lituania, România şi Ucraina", a declarat Dietmar Hornung, vicepreşedinte şi analist senior la Moody's Sovereign Risk Group.
Potrivit Moody's, guvernul României trebuie să îşi asigure în 2009 o finanţare brută suplimentară de 14,9 miliarde de euro, care reprezintă 11,2% din PIB, respectiv 33,3% din venituri.
Necesarul ajustat de finanţare externă al României este de 29 de miliarde de euro, respectiv 21,8% din PIB, se mai arată în raport.
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO