Moody's a redus ratingul Japoniei cu o treaptă, la "Aa3", cu perspectivă stabilă

Moody's a redus miercuri ratingul de credit al Japoniei cu o treaptă, la "Aa3", cu perspectivă stabilă, din cauza acumulării de datorii în urma recesiunii globale din 2009 şi mediului politic instabil, care a împiedicat adoptarea unor strategii economice eficiente.

Urmărește
512 afișări
Imaginea articolului Moody's a redus ratingul Japoniei cu o treaptă, la "Aa3", cu perspectivă stabilă

Moody's a redus ratingul Japoniei cu o treaptă, la "Aa3", cu perspectivă stabilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Japonia se pregăteşte să aleagă un nou premier pentru a şasea oară în cinci ani. Actualul prim-ministru, Naoto Kan, este criticat pentru modul în care autorităţile au reacţionat în urma cutremurului devastator din luna martie, care a cauzat un val tsunami pe coasta de est a ţării şi o criză atomică severă la o centrală nucleară deteriorată de dezastrele naturale.

Retrogradarea ratingului Japoniei nu vine "din senin", dar subliniază încă odată datoriile publice uriaşe acumulate de multe state dezvoltate, în timp ce politicienii încearcă să se pună de acord asupra modalităţilor de stimulare a unei creşteri economice anemice.

Agenţia Standard & Poor's a redus la începutul lunii august pentru prima dată ratingul Statelor Unite de la nivelul maxim "AAA", la "AA+", acuzând de asemenea impactul divergenţelor de pe scena politică asupra politicii economice.

Moody's a avertizat în luna iunie că ar putea reduce ratingul Italiei, în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Noul rating atribuit de Moody's Japoniei este cu trei trepte sub nivelul "AAA", însă este considerat în continuare un calificativ de top. Guvernul japonez şi-a pierdut ratingul triplu-A în 1998.

"În cursul ultimilor cinci ani, schimbările frecvente din administraţia Japoniei au împiedicat guvernul să implementeze strategii economice şi fiscale pe termen lung prin măsuri eficiente şi durabile", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Moody's.

Moody's a avertizat încă din luna mai că ar putea reduce ratingul "Aa2" al Japoniei, din cauza temerilor privind perspectivele tot mai slabe de creştere economică şi răspunsul anemic al liderilor politici la problema datoriei de stat uriaşe acumulate, echivalentă cu dublul Produsului Intern Brut de 5.000 miliarde de dolari.

Ministrul Finanţelor, Yoshishiko Noda, care s-a alăturat cursei pentru înlocuirea lui Naoto Kan, s-a abţinut de la comentarii directe privind decizia Moody's.

"Licitaţiile recente de obligaţiuni guvernamentale japoneze au fost întâmpinate cu cerere favorabilă şi nu văd vreo modificare a încrederii pieţei în aceste titluri", a arătat el.

Analiştii au arătat că reducerea ratingului nu este o surpriză, iar reacţia pieţelor a fost nesemnificativă.

Yenul nu a avut mişcări importante în urma anunţării noului rating, iar piaţa secundară a obligaţiunilor de stat japoneze a variat uşor în scădere, apoi în urcare. Acţiunile de la Tokyo s-au depreciat.

Moody's a arătat că perspectiva ratingului este stabilă, ţinând cont de "înclinaţia către piaţa autohtonă a investitorilor japonezi şi preferarea, de către aceştia, a obligaţiunilor guvernamentale nipone, care permite ca deficitul fiscal să fie finanţat la cele mai reduse dobânzi nominale din întreaga lume".

Ratingul atribuit Japoniei de Moody's a coborât astfel la acelaşi nivel cu cel acordat de Standard & Poor's, care a retrogradat statul la "AA-" în luna ianuarie. Decizia de miercuri marchează prima reducere a ratingului Japoniei de către Moody's din 2002, când calificativul ţării cobora la "A2", a şasea treaptă sub nivelul maxim. Agenţia a modificat de atunci în sens pozitiv ratingul de trei ori, cea mai recentă îmbunătăţire având loc în mai 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici