Moody's a redus ratingurile a şapte bănci din Ungaria, dintre care două prezente în România

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile a şapte bănci din Ungaria, printre care OTP Bank şi MKB, ambele prezente în România, din cauza deteriorării calităţii activelor acestor companii şi a reducerii profiturilor nete.

Urmărește
4 afișări

Astfel, Moody's a redus ratingurile stabilităţii financiare, cu implicaţii negative asupra calificativelor depozitelor şi datoriilor, ale MKB Bank, K&H Bank, Budapest Bank, FHB Mortgage Bank şi Erste Bank Hungary.

Totodată, agenţia a retrogradat ratingurile depozitelor în monedă locală ale OTP Bank şi OTP Mortgage Bank şi calificativele datoriilor în monedă străină ale OTP Bank.

"Reducerea calificativelor reflectă impactul mediului de afaceri dificil asupra situaţiei financiare a băncilor şi două temeri majore referitoare la sistemul bancar din Ungaria, respectiv deteriorarea continuă a calităţii activelor, din cauza expunerii la evoluţia cursurilor de schimb ale monedelor străine pe segmentul ipotecar şi imobiliar comerical, şi reducerea profiturilor nete", se arată într-un comunicat al Moody's.

Agenţia notează că 70% din creditele din Ungaria sunt denominate în monedă străină, în special în franci elveţieni.

"Mulţi debitori, în special din sectorul de retail, nu sunt protejaţi în faţa riscurilor valutare", a afirmat Simone Zampa, analist al Moody's.

Guvernul ungar a limitat anul trecut creditarea în monedă străină. Cu toate acestea, riscurile legate de expunerea valutară vor persista timp de mai mulţi ani, având în vedere termenul mare până la scadenţa creditelor ipotecare din portofoliile băncilor, menţionează agenţia.

"Piaţa locuinţelor rămâne sub presiune, preţurile scăzând din 2008, iar nivelul lichidităţii este în continuare redus pe piaţa secundară", se arată în comunicat.

Moody's menţionează, de asemenea, că nivelul profitabilităţii băncilor a fost semnificativ mai redus anul trecut, comparativ cu 2009, în condiţiile în care mai multe bănci au raportat pierderi.

"Capacitatea internă a sistemului bancar de a genera capital a fost afectată de creşterea rapidă a riscurilor legate de costuri, reducerea volumului de afaceri, eficienţa mai mică a unora dintre bănci şi de taxa impusă pe activele bancare. În actualul mediu de afaceri, devine tot mai dificil pentru bănci să-şi menţină profitabilitatea şi să sprijine creşterea economică", notează Moody's, care consideră că un factor major de stabilitate în sistemul bancar este nivelul ridicat de acţionariat străin.

Agenţia anticipează că în acest an economia ungară va creşte cu 3%, iar şomajul va scădea, însă îşi menţine opinia că dificultăţile macroeconomice vor persista pe termen mediu.

Din cele şapte bănci ale căror ratinguri au fost reduse, patru (K&H Bank, Budapest Bank, Erste Bank Hungary şi MKB Bank) au proprietari străini.

Grupul OTP este prezent în România prin intermediul OTB Bank, OTP Garancia Asigurări, OTP Consulting România, OTPLeasing România şi OTP Asset Management România.

MKB Bank deţine pe piaţa românească banca MKB Romexterra, MKB Romexterra Leasing şi Corporate Recovery Management, cu activităţi în domeniul colectării şi birourilor de raportare a creditelor.

Moody's a confirmat ratingul stabilităţii financiare al OTP Bank la "D+", însă a coborât calificativele băncii pentru depozitele în valută pe termen lung şi scurt de la "Baa2/Prime-2" la "Baa3/Prime-3". Ratingurile depozitelor în monedă străină a fost confirmate la "Baa3/Prime-3".

Ratingul stabilităţii financiare al MKB Bank a fost retrogradat de la "D" la "E+", iar calificativele depozitelor în monedă locală şi valută pe termen lung şi scurt au fost reduse de la "Baa3/Prime-3" la "Ba2/Not Prime".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici