Moody's a retrogradat ratingul OTE cu o treaptă. Proprietarul Romtelecom a ajuns la nivelul "B2", cu perspectivă negativă

Moody's a retrogradat marţi ratingul operatorului elen de telecomunicaţii OTE, proprietarul Romtelecom, cu o treaptă, de la nivelul "B1" la "B2", cu perspectivă negativă, din cauza îngrijorării legate de înrăutăţirea condiţiilor macroeconomice din Grecia.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Moody's a retrogradat ratingul OTE cu o treaptă. Proprietarul Romtelecom a ajuns la nivelul "B2", cu perspectivă negativă

Moody's a retrogradat ratingul OTE cu o treaptă. Proprietarul Romtelecom a ajuns la nivelul "B2", cu perspectivă negativă

Perspectivele economice negative şi impactul noilor măsuri de austeritate pot afecta veniturile OTE şi generarea de capital, deşi conducerea ia măsuri pentru ajustarea costurilor, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale grupului a fost menţinut la nivelul "Not prime".

"Anticipăm că performanţele operaţionale ale OTE vor continua să fie grav afectate de condiţiile macroeconomice adverse, de concurenţa intensă pe toate segmentele şi necesitatea tot mai mare de reducere a costurilor, în timp ce veniturile scad substanţial", a declarat Carlos Winzer, vicepreşedinte la Moody's şi analist principal pentru OTE.

Winzer a arătat că aceşti factori, ca şi reducerea consumului intern, din cauza noilor măsuri de austeritate, vor continua să afecteze veniturile OTE, generarea de capital şi, implicit, situaţia financiară a grupului peste nivelul de toleranţă al ratingului anterior.

Moody's a notat faptul că membrii conducerii continuă să aplice măsuri de reducere a costurilor.

Agenţia a luat totodată în considerare sprijinul de care beneficiază OTE din partea acţionarului german Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 40% la operatorul elen.

Moody's anticipează că principalele activităţi ale OTE vor înregistra în acest un declin de două cifre al veniturilor, ceea ce va accentua trendul negativ de anul trecut, când a avut loc o scădere de 8%.

OTE va continua să reducă cheltuielile operaţionale şi să limiteze cheltuielile de capital la circa 650 milioane euro.

Totuşi, marja EBITDA (a profitului înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării) va scădea în continuare, posibil cu circa două puncte procentuale, iar fluxul de capital generat va fi sub presiune.

Înrăutăţirea indicatorilor financiari sugerează un risc ridicat în contextul reducerii bazei de generare a fluxului de capital, potrivit agenţiei.

Riscurile sunt amplificate de incertitudinile privind capacitatea viitoare a companiei de a genera capital şi impactul mediului de afaceri foarte dificil din Grecia.

OTE a acoperit necesarul de refinanţare pentru 2012, dar compania are datorii de circa 2 miliarde de euro care ajung la maturitate în 2013.

Poziţia OTE pe piaţă pare solidă, iar datoriile sunt sustenabile, dar accesul companiei pe piaţa financiar-bancară ar putea fi în continuare dificil, ceea ce amplifică riscurile.

Perspectiva negativă a ratingului reflectă incertitudinile ridicate privind condiţiile macroeconomice din Grecia, precum şi absenţa unor perspective de redresare sustenabilă a situaţiei financiare a OTE pe termen mediu.

În Grecia, OTE are 3,7 milioane de abonaţi la servicii de telefonie fixă, 1,2 milioane abonaţi pentru conexiuni broadband şi circa 7,7 milioane de clienţi pentru telefonie mobilă.

Compania mai oferă servicii de telecomunicaţii clienţilor din Albania, Bulgaria, Serbia, unde deţine o participaţie minoritară importantă la Telekom Srbija, şi România.

OTE controlează în România Romtelecom şi subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicaţii mobile Cosmote şi retailerului Germanos.

În 2010, OTE a avut venituri totale de 5,5 miliarde euro şi un profit EBITDA de 1,7 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici