- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moody's a retrogradat şase ţări din zona euro. Franţa, Austria şi Marea Britanie au primit avertizări
Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat luni seara şase state din zona euro, inclusiv Italia, Spania şi Portugalia, şi a avertizat că ar putea coborî ratingurile "Aaa" ale Franţei, Austriei şi Marii Britanii, din cauza crizei datoriilor de stat din Europa, transmite Reuters.
Moody's a retrogradat şase ţări din zona euro. Franţa, Austria şi Marea Britanie au primit avertizări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Moody's a luat măsuri mai puţin agresive în privinţa statelor din zona euro decât agenţia Standard & Poor's, care a coborât în ianuarie ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv Franţa şi Austria - care au pierdut astfel ratingul triplu-A "imaculat" şi a trecut la negativă perspectiva ţărilor din uniunea monetară cu excepţia Germaniei.
Fitch a coborât în ianuarie ratingurile Belgiei, Ciprului, Italiei, Sloveniei şi Spaniei, indicând totodată că există şanse de 50% pentru noi retrogradări în următorii doi ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Fiica transgender a lui Musk nu își vede „viitorul” în SUA după victoria lui Trump: „Oamenii care au votat acest lucru nu vor ajunge nicăieri”
-
Zelenski spune că orice concesie în favoarea lui Putin ar fi „sinucigaşă” pentru Europa
-
Grindeanu, în direct de pe A7: Cei 11 km vor avea şi rolul de Variantă Ocolitoare a Focşaniului
-
Zelenski pledează pentru „pace prin putere” la Summitul de la Budapesta
Decizia Moody's pune însă pentru prima dată sub semnul întrebării ratingul "Aaa" al Marii Britanii.
Agenţia a indicat temeri privind capacitatea Europei de a implementa reformele şi de a angaja fondurile necesare necesare pentru soluţionarea crizei.
Moody's notează de asemenea că situaţia economică dificilă din Europa ar putea împiedica unele guverne să ia măsuri de austeritate suficient de puternice pentru a pune ordine în finanţele publice.
Perspectivele ratingurilor Franţei, Austriei şi Marii Britanii au fost modificate la negative din cauza "mai multor presiuni specifice în privinţa situaţiei de credit, care ar accentua vulnerabilitatea acestor ţări".
Ratingul "Aaa" al Germaniei este descris de Moody's drept "adecvat", iar agenţia a reafirmat ratingul trilpu-A al Fondului European de Stabilitate Financiară EFSF, care a fost retrogradat în ianuarie de S&P cu o treaptă, la "AA+".
Agenţia a coborât cu câte o treaptă ratingurile Italiei, Portugaliei, Sovaciei, Sloveniei şi Maltei, şi a retrogradat Spania cu două trepte. Perspectivele ţărilor retrogradate au fost stabilite la negative.
Moody's notează că severitatea deciziei a fost redusă de angajamentul autorităţilor europene de a menţine intactă uniunea monetară şi de a implementa orice măsuri necesare pentru a recâştiga încrederea pieţelor.
Parlamentul Greciei a aprobat anterior un nou pachet de măsuri dure de austeritate pentru a obţine împrumuturile externe necesare în vederea evitării falimentului.
Moneda euro şi lira sterlină s-au depreciat în raport cu dolarul în urma anunţului Moody's, însă bursele de valori nu au reacţionat imediat, probabil deoarece agenţia anunţase încă din decembrie că urmează să revizuiască ratingurile statelor din zona euro.
Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a reacţionat declarând că Marea Britanie trebuie să se ţină de cuvânt şi să reducă deficitul bugetar uriaş.
"Este o dovadă că, în situaţia globală actuală, Marea Britanie nu poate amâna rezolvarea datoriilor sale. Oricine crede că Marea Britanie se poate feri de confruntarea datoriilor sale trebuie să se trezească la realitate", a spus el.
Guvernul francez a arătat că va menţine politicile de îmbunătăţire a competitivităţii economice şi a creşterii, reducând în acelaşi timp deficitul bugetar.
"Guvernul este hotărât să continue acţiunile de consolidare a creşterii şi competitivităţii, în special prin reforma sistemului de finanţare a programelor sociale, a pieţei de muncă şi prin reducerea deficitelor publcie", a afirmat într-un comunicat ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin.
Austria a contestat avertismentul Moody's că ar putea coborî ratingul triplu-A al ţării, arătând că agenţia nu a acordat suficientă consideraţie programului multianual al guvernului de la Viena de echilibrare a bugetului şi reducere a datoriei de stat.
"Pachetul de consolidate bugetară recent adoptat nu a primit suficientă consideraţie la revizuirea perspectivei. Moody's presupune o evoluţie ascendentă a gradului de îndatorare, în timp ce noua direcţie a deficitului arată scăderea clară începând din 2012", se arată într-un comunicat transmis marţi de ministerul Finanţelor de la Viena.
Austria vrea să-şi echilibreze bugetul până în 2016 printr-un amestec de reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe. Guvernul estimează scăderea datoriei de stat la 71% din PIB până în 2016, de la un maxim de 75,4% anul viitor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO