- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moody's a revizuit în scădere ratingul UniCredit pentru soliditate financiară
Moody’s a revizuit, joi, ratingul UniCredit pentru soliditate financiară, de la nivelul "C+" la "C", cu perspectivă negativă, măsura reflectând presiunile sporite cu care s-ar putea confrunta banca în urma înrăutăţirii condiţiilor economice pe principalele sale pieţe, inclusiv în Europa Centrală şi de Est.
Moody's a revizuit în scădere ratingul UniCredit pentru soliditate financiară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Măsura a fost luată în urma punerii sub supraveghere a acestui rating, la 18 iunie, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Agenţia a precizat că decizia nu afectează ratingurile "Aa3" ale UniCredit pentru datorii şi depozite, care au perspectivă stabilă, care nu fuseseră puse sub supraveghere.
"Revizuirea la nivelul C a ratingului pentru soliditate financiară reflectă presiunile în creştere cu care s-ar putea confrunta UniCredit în urma continuării înrăutăţirii condiţiilor economice pe toate pieţele grupului şi impactul asupra profitabilităţii şi calităţii activelor. Suntem îngrijoraţi că multe din pieţele din Europa Centrală şi de Est, dar şi cea italiană au început abia recent să resimtă impactul recesiunii mondiale, iar presiunile asupra calităţii activelor băncii şi a profiturilor ar putea creşte semnificativ", a declarat Henry MacNevin, vicepreşedinte la Moody’s.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Perspectiva negativă a ratingului pentru soliditate financiară arată îngrijorarea că amploarea înrăutăţirii condiţiilor economice poate, într-un scenariu pesimist, să afecteze fundamentele financiare ale UniCredit, care să nu mai corespundă actualului rating, a mai spus MacNevin.
În privinţa ratingurilor pentru datorii şi depozite, acestea continuă să aibă perspectivă stabilă, având în vedere statutul UniCredit de important grup bancar european, cu poziţii puternice pe mai multe pieţe, în special în Italia şi Germania.
Din acest motiv, este foarte probabil ca UniCredit să beneficieze de sprijin sistemic, se arată în comunicat.
Moody’s precizează că modificarea în scădere a ratingului pentru soliditate financiară reflectă temerile privind scăderea calităţii activelor pe toate pieţele grupului, respectiv Italia, Germania, Austria şi Europa Centrală şi de Est (ECE).
Multe dintre economiile din regiunea ECE au intrat în recesiune în ultimele 12 luni, în unele cazuri aceasta fiind severă, ceea ce a generat băncii pierderi din operaţiunile de împrumuturi.
Totuşi, principala sursă de pierderi este reprezentată de cele mai mari două pieţe ale grupului, Italia şi Germania, care au intrat şi ele în recesiune.
Potrivit Moody’s, ratingul UniCredit pentru soliditate financiară ar putea fi revizuit în scădere dacă grupul va consemna pierderi de peste 20 de miliarde de euro.
Agenţia notează, ca factori pozitivi, diversificarea operaţiunilor, atât geografică cât şi ca linie de produse, care a permis grupului UniCredit să rămână profitabil.
Potrivit Moody’s, majorarea capitalului cu circa 6,6 miliarde de euro, combinată cu planul de a obţine alte patru miliarde de euro în cadrul unor programe cu guvernele italian şi austriac, oferă suficientă protecţie băncii pentru a absorbi potenţialele pierderi generate de creditele neperformante.
UniCredit Group este prezent în România prin UniCredit Ţiriac Bank, care are în prezent circa 600.000 clienţi , cărora le furnizează o gamă largă de produse şi servicii specializate prin partenerii săi, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CAIB Securities, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Finance şi UniCredit Processes and Administration.
Grupul UniCredit a obţinut în prima jumătate a anului un profit net de 937 milioane euro, dintre care 490 milioane euro în trimestrul al doilea. Totodată, valoarea activelor grupului a scăzut cu 6% în primele şase luni faţă de finele anului trecut, la 983 miliarde euro.
Profitul operaţional, de 6,6 miliarde de euro a crescut cu 17% faţă de intervalul similar din 2008. Totuşi, profitul înainte de plata impozitelor s-a redus cu 57%, la 1,9 miliarde de euro, ca urmare majorării costurilor împrumuturilor neperformante, la patru miliarde de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO