Moody's: Absorbţia fondurilor UE poate susţine ratingul României, ameninţat de criza euro

Ratingul României ar putea fi influenţat pozitiv de menţinerea "prudenţei fiscale" pe termen mediu, de accelerarea creşterii economice şi de o mai bună absorbţie a fondurilor UE, însă există riscuri semnificative generate de criza datoriilor de stat din zona euro, potrivit unui raport al Moody's.

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Moody's: Absorbţia fondurilor UE poate susţine ratingul României, ameninţat de criza euro

Moody's: Absorbţia fondurilor UE poate susţine ratingul României, ameninţat de criza euro (Imagine: Shutterstock)

Moody's atribuie României ratingul "Baa3" pentru împrumuturile pe termen lung în monedă locală şi în valută, cu perspectivă stabilă.

Agenţia notează că nivelul redus al datoriei de stat faţă de PIB, accesul la finanţare multilaterală şi perspectivele "promiţătoare" de creştere economică pe termen mediu asigură perspectiva stabilă a ratingului, suprimând probleme ca dependenţa ridicată de capitalul străin şi performanţele slabe persistente în zona investiţiilor publice şi companiilor de stat.

Moody's trece de asemenea veniturile reduse ale populaţiei între factorii negativi, însă notează că salariile mici, deşi sunt pe un trend de creştere, vor continua să reprezinte în următorii ani un avantaj competitiv pentru industria românească relativ la celelalte ţări din regiune, se spune în raportul anual al agenţiei privind România.

"Ratingurile ar fi ridicate dacă prudenţa fiscală remarcată în ultimul an poate fi susţinută pe termen mediu, iar creşterea economică pe termen mediu ar accelera de la nivelurile înregistrate în ultimii doi ani. Implementarea proiectelor prin care pot fi absorbite fonduri structurale UE ar fi de asemenea un factor pozitiv pentru rating", se spune într-un comunicat Moody's.

Agenţia avertizează însă că progresele din ultimii ani în domeniul fiscal şi în privinţa reformelor structurale ar putea fi eclipsate de efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, care ar putea afecta creşterea economică prin scăderea exporturilor, ameninţând totodată perspectivele sectorului financiar şi refinanţării datoriilor.

"Moody's subliniază că aproximativ 70% din exporturile României sunt către ţări europene, iar încetinirea creşterii din Europa ar putea înrăutăţi proaspătul avânt de creştere economică. Circa 80% din sectorul bancar românesc este controlat de bănci străine, europene. Luând în calcul raportul ridicat credite/depozite din sistemul bancar românesc, există posibilitatea ca deteriorarea sprijinului oferit de băncile-mamă să afecteze piaţa de credit locală şi lichiditatea în valută din sectorul financiar, canalizând astfel criza datoriilor de stat din zona euro către România", avertizează analiştii Moody's.

Astfel, ratingul României ar putea fi afectat, pe de o parte, de "răsturnarea" programului de consolidare fiscală, combinată cu oprirea reformelor structurale, şi, pe de altă parte, de deteriorarea perspectivelor de creştere economică şi a situaţiei din sistemul financiar şi de pe piaţa de credit, care să afecteze refinanţarea datoriilor, notează agenţia.

De asemenea, România este vulnerabilă la riscurile generate de eventuale evenimente imprevizibile, accentuate "considerabil" de criza din zona euro, din cauza datoriei externe ridicate a sectorului privat şi nivelului ridicat al creditelor neperformante, se spune în raport.

"Există o posibilitate tot mai mare ca băncile străine să-şi reducă operaţiunile din ţară. Dacă s-ar întâmpla asta, potenţialul de creştere pentru 2012 ar fi diminuat şi mai mult, accentuând totodată constrângerile din zona lichidităţii în valută, în special dacă veniturile solide din exporturi ar scădea anul viitor", avertizează agenţia.

Astfel, calitatea activelor din sistemul bancar, dar şi profitabilitatea instituţiilor de credit, vor continua să fie sub presiune, anticipează analiştii în raport.

Totodată, există riscul ca alegerile de anul viitor să împiedice sau să îngreuneze implementarea unor noi măsuri fiscale şi reforme structurale, însă este puţin probabil să conducă la anularea celor deja aplicate, consideră Moody's.

Moody's consideră că riscurile de finanţare externă generate de criză sunt reduse într-o oarecare măsură de accesul la fonduri multilaterale, asigurat de acordul de precauţie cu FMI şi Comisia Europeană, şi de liniile de finanţare de la Banca Mondială.

Totodată, consumul şi cererea internă ar putea "prelua ştafeta" de la exporturi în privinţa contribuţiei la creşterea economică de anul viitor, susţinute şi de o politică economică mai relaxată care ar putea fi adoptată odată cu scăderea inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici