Moody's: Băncile greceşti nu vor retrage capitaluri din România, dar ar putea să vândă subsidiarele

Băncile greceşti nu vor retrage linii de finanţare semnificative de la subsidiarele din România în viitorul apropiat, însă dacă vor avea nevoie de capital în cazul unei crize suverane ar putea lua în considerare vânzarea subsidiarelor locale, potrivit agenţiei de rating Moody's.

Urmărește
426 afișări
Imaginea articolului Moody's: Băncile greceşti nu vor retrage capitaluri din România, dar ar putea să vândă subsidiarele

Moody's: Băncile greceşti nu vor retrage capitaluri din România, dar ar putea să vândă subsidiarele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din cele şase bănci elene prezente în România, grupul ATEbank a anunţat deja că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România.

În ultima perioadă, pe piaţa internaţională a fost vehiculată posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată în condiţiile în care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) şi se confruntă cu probleme în îndeplinirea obiectivelor incluse în acordurile cu FMI şi Comisia Europeană.

"Nu ne aşteptăm ca băncile-mamă din Grecia să retragă fonduri semnificative de capital de la subsidiarele din România în viitorul apropiat. Însă, dacă băncile-mamă vor avea nevoie de capital ca urmare a unei crize suverane în statul elen, ar putea lua în considerare vânzarea subsidiarelor româneşti, similar cu vânzarea recentă de către Eurobank EFG a subsidiarei poloneze către Raiffeisen Bank", a declarat pentru MEDIAFAX Nondas Nicolaides, senior analyst la Moody's.

Pe de altă parte, oficialul Moody's spune că până în prezent nu au existat probleme serioase de lichiditate la subsidiarele din România ale băncilor elene şi crede că, în caz de nevoie, Banca Naţională a României va furniza lichiditate pentru a sprijini subsidiarele băncilor greceşti, precum şi a altor bănci.

În urmă cu o săptămână, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat că băncile cu acţionariat grecesc prezente în România au solvabilitatea peste 11%, un nivel confortabil al lichidităţii şi dispun de planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute şi să-şi menţină soliditatea financiară.

"În ceea ce priveşte grupul de bănci greceşti avem un contact strâns cu acestea, iar lichiditatea şi solvabilitatea lor sunt la niveluri confortabile. Fiecare bancă are planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute pentru menţinerea solidităţii financiare", a explicat atunci Georgescu.

Anterior, şeful suprevegherii de la BNR, Nicolae Cinteză, declarase pentru Ziarul Financiar, că filialele locale ale băncilor elene, dintre care Alpha Bank şi Bancpost sunt jucători de top zece, iar Banca Românească şi Piraeus sunt bănci de talie medie, nu au făcut rambursări anticipate ale surselor primite din Grecia.

BNR are posibilitatea să ajute cu lichidităţi o bancă, dacă aceasta are solvabilitate corespunzătoare şi poate garanta împrumutul cu active eligibile, în general titluri de stat.

"Cadrul legal permite acest lucru, dar deocamdată nu este nevoie şi nu cred că va fi nevoie. Există suficientă lichiditate", a adăugat Cinteză.

Moody's a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B1" la "Caa1", un nivel "extrem de speculativ", din cauza temerilor privind restructurarea datoriilor, şi a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma noi retrogradări.

De altfel, agenţia de rating a precizat că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat ar afecta alte ţări "de la periferia zonei euro" şi ar avea un impact sever asupra băncilor elene.

Ca urmare, Moody's a redus vineri ratingurile a opt bănci greceşti, şase dintre acestea fiind prezente şi pe piaţa românească.

Astfel, agenţia de evaluare financiară a redus ratingurile National Bank of Greece (Banca Românească), EFG Eurobank Ergasias (Bancpost), Alpha Bank (Alpha Bank România) şi Piraeus Bank (Piraeus Bank România) de la Ba3 la B3.

De asemenea, calificativele de credit ale celorlalte două bănci elene cu subsidiare în România au fost reduse de Moody's, de la B1 la B3 în cazul ATEBank şi de la Baa3 la B1 în cazul Emporiki Bank.

Toate ratingurile sunt în categoria "junk", de risc ridicat, şi au perspectivă negativă, în linie cu ratingul de ţară. Anterior, Emporiki se plasa pe ultima treaptă a categoriei "investment grade".

În primul trimestru al acestui an, patru din cele şase bănci elene prezente în România au înregistrat pierderi, iar profitul înainte de taxe al Piraues a scăzut cu mai mult de o treime faţă de perioada anterioară.

Emporiki nu a publicat rezultatele financiare din România pentru primul trimestru. Emporiki Bank of Greece este controlată de Credit Agricole, a treia mare bancă franceză, care deţine peste 90% din acţiunile băncii elene.

În opinia lui Atsi Sheth, senior analyst la Moody's, impactul unui eventual default al Greciei nu va fi atât de sever în România, precum în alte state din zona euro care se confruntă cu rate ale datoriilor publice foarte mari.

Sheth se aşteaptă ca economia României să continue să crească în următorii doi ani, dar trendul de creştere ar putea fi afectat dacă economiile celor mai mari parteneri comerciali ai României, printre care Italia, Germania şi Franţa, vor evolua sub potenţial. O influenţă importantă asupra potenţialul de creştere o vor avea şi reformele structurale, consideră analistul.

"În concluzie, riscurile pentru creşterea economică a României ar putea apărea ca urmare a unei neaşteptate şi puternice încetiniri a evoluţiei economiei în zona euro, precum şi din cauza unei inversări a politicilor de reformă", a mai spus Sheth.

România a ieşit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, iar autorităţile române şi FMI se aşteaptă la o creştere economică de aproximativ 1,5% pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici