Moody's consideră România, "mai vulnerabilã" la criza actuală

România se numără printre statele pe care Moody's le consideră "mai vulnerabile" la criza actuală şi pentru care există o probabilitate "mai ridicată" de apariţie a unor presiuni asupra ratingului.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Moody's consideră România, "mai vulnerabilã" la criza actuală

Moody's consideră România, "mai vulnerabilã" la criza actuală

"Moody's a realizat o listă a statelor care par vulnerabile la criza actuală şi pentru care există o probabilitatea mai ridicată de a se confrunta cu presiuni asupra ratingului. Printre acestea se numără Ungaria, Croaţia, România, Bulgaria, Coreea, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan şi statele baltice", potrivit agenţiei de evaluare financiară internaţională.

Agenţia a menţionat că a luat deja acţiuni privind ratingurile atribuite unor state incluse în listă, printre care Pakistan, Ungaria, Estonia, Letonia şi Lituania.

Moody's a publicat, în luna septembrie, un raport privind perspectivele pentru CDO (collateralized debt obligations -obligaţiuni garantate prin veniturile generate de împrumuturi), care s-a bazat pe anticiparea unei creşteri puternice a statelor emergente. Agenţia a arătat atunci că majoritatea statelor aveau ratinguri cu perspectivă stabilă.

"Criza financiară a început să afecteze de atunci perspectivele economiilor de piaţă emergente, iar Moody'a a publicat un raport actualizat al perspectivelor macroeconomice, în care a redus estimările privind creşterea statelor emergente. Scenariul de bază pentru 2009-2010 arată că, în general, economiile emergente vor înregistra o creştere sub nivelul potenţial", a mai precizat agenţia.

Ponderea statelor ale căror ratinguri sub plasate sub supraveghere sau cu perspectivă negativă a urcat într-un interval de trei luni de la sub 2% în septembrie, la peste 6%.

Criza financiară mondială a condus la amplificarea presiunilor asupra sistemelor bancare locale, ceea ce va avea un impact negativ asupra performanţelor corporaţiilor prezente pe pieţele emergente.

Analiştii Moody's notează că scumpirea finanţării pentru statele emergente este temporară, majoritatea ţărilor fiind capabile să reziste acestei situaţii datorită rezervelor, accesului la alte surse de finanţare, în afara pieţei, şi/sau integrării în economia mondială.

Analistul Moody's Kenneth Orchard a declarat, în luna noiembrie, că estimează o scădere a PIB-ului României cu 0,3% în 2009.

Totodată, Orchard a anticipat pentru anul viitor cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB, o creştere a datoriei publice la 16,2% din PIB, corecţia deficitului de cont curent până la un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, şi reaşezarea inflaţiei în intervalul ţintit de Banca Naţională, respectiv o rată de 4,5%.

Analistul a declarat, în luna octombrie, că Moody's va menţine ratingul României dacă politica fiscală nu se deteriorează "grav" şi sunt menţinute reformele realizate înainte de intrarea în Uniunea Europeană (UE).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici