Moody’s: Impactul unei ieşiri a Greciei din zona euro nu trebuie subestimat

Impactul economic şi financiar direct al unei ieşiri a Greciei din zona euro ar trebui să fie mic, dar exit-ul ar submina într-o anumită măsură rezistenţa pe termen lung a zonei euro şi ar putea provoca un şoc de încredere, perturbând pieţele obligaţiunilor de stat, consideră Moody’s.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Moody’s: Impactul unei ieşiri a Greciei din zona euro nu trebuie subestimat

Moody’s: Impactul unei ieşiri a Greciei din zona euro nu trebuie subestimat (Imagine: Shutterstock)

Agenţia de evaluare financiară anticipează într-un raport că Grecia, al cărei rating este Caa2 cu perspectivă negativă, să reuşească să încheie un acord cu creditorii şi să evite intrarea în incapacitate de plată. Totuşi, lipsa de până acum a progreselor arată că probabilitatea unui default şi a ieşirii din zona euro este în creştere.

Moody's a retrogradat miercuri ratingul obligaţiunilor guvernamentale elene de la nivelul Caa1 la Caa2, din cauza incertitudinilor legate de negocierile oficialilor eleni cu creditorii internaţionali şi a riscurilor de implementare a unui posibil acord privind reformele.

"Impactul unui exit al Greciei nu trebuie subestimat. Impactul direct ar putea fi limitat, având în vedere legăturile comerciale restrânse ale statului elen şi a expunerii scăzute a pieţelor financiare din alte ţări din zona euro la Grecia. Dar exit-ul poate provoca, fără îndoială, un şoc de încredere şi să perturbe pieţele obligaţiunilor guvernamentale", susţine Alastair Wilson, director general pentru riscuri la nivel global la Moody’s.

Raportul notează că nici guvernul şi nici populaţia din Grecia nu par să dorească ieşirea ţării din uniunea monetară.

Autorităţile din zona euro sunt interesate la rândul lor să evite exit-ul Greciei, întrucât ar crea un precedent important.

Totodată, intrarea în incapacitate de plată a Greciei nu înseamnă neapărat că Grecia va ieşi din zona euro, iar lanţul de evenimente care ar putea conduce la un exit este dificil de anticipat.

"Ieşirea Greciei din zona euro ar oferi un exemplu de urmat în viitor. Faptul ar influenţa în mod inevitabil cursul reformelor viitoare şi programele de consolidare fiscală. Ar mări probabilitatea, chiar şi într-o mică măsură, ca şi alte state să intre în default şi să iasă din zona euro", a arătat Wilson.

Un pericol imediat ar fi un şoc al încrederii care să afecteze funcţionarea pieţelor de obligaţiuni guvernamentale din zona euro, dar riscul este mai mic decât în 2012, notează Moody’s.

În cazul unui astfel de şoc al încrederii, efectul negativ ar fi în mai ales pentru aşa-numitele ţări periferice din zona euro, cu un nivel ridicat al datoriilor şi cu probleme de consolidate a bugetelor.

Guvernul Alexis Tsipras caută fonduri pentru plata salariilor şi a pensiilor şi pentru plata unei rate de aproape 1 miliard de euro către FMI, scadentă în prima jumătate a lunii mai.

În cursul reuniunii de săptămâna trecută desfăşurată la Riga, miniştrii de Finanţe din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, în lipsa unui plan complet de reforme din partea autorităţilor de la Atena. Alexis Tsipras a semnalat că ar putea consulta populaţia, prin referendum, privind aprobarea unui acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capăt austerităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici