- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moody’s: Intenţia UE de a suspenda fonduri destinate Ungariei poate afecta negocierile cu FMI
Intenţia Uniunii Europene de a suspenda fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, cu efect de la începutul anului următor, reprezintă un factor negativ pentru ratingul ţării şi ar putea afecta negocierile "urgente" cu FMI, potrivit Moody’s.
Moody’s: Intenţia UE de a suspenda fonduri destinate Ungariei poate afecta negocierile cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Suma vizată de UE, din cauza nerespectării de către Ungaria a angajamentelor de reducere a deficitului bugetar, reprezintă 0,5% din PIB-ul ţării şi 29% din sumele alocate ţării anul următor prin programul de coeziune.
"Deşi Comisia Europeană a precizat că procedura nu are legătură cu negocierile Ungariei cu UE şi FMI pentru un nou program preventiv de sprijin financiar, anunţul accentuează nervozitatea investitorilor şi neînţelegerile politice interne, îngreunând discuţiile cu instituţiile internaţionale", afirmă într-un raport Alpona Banerji, analist al Moody’s, transmite Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Premierul Viktor Orban încearcă să relanseze discuţiile cu UE şi FMI solicitate în noiembrie, după deprecierea forintului la un minim record faţă de euro, în timp ce agenţiile de rating, inclusiv Moody’s, au retrogradat calificativul Ungariei la nivelul junk, nerecomandat investiţiilor.
Negocierile au fost întrerupte în decembrie, după ce reprezentanţii UE şi FMI au reclamat că o nouă lege privind banca centrală subminează independenţa instituţiei.
De la venirea la putere în 2010, premierul Orban a naţionalizat fonduri de pensii de 14 miliarde de dolari şi a impus taxe speciale companiilor din sectoarele energiei, financiar, de retail şi cel de telecomunicaţii, pentru a compensa reducerea unor impozite.
Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,5% din PIB în acest an şi de 2,2% din PIB în 2013.
Respectarea ţintelor de deficit bugetar "este expusă unor riscuri semnificative, având în vedere combinaţia unei perspective de creştere lentă şi fragilitatea pieţelor financiare, care afectează cursul valutar şi costul de finanţare", a spus Benerji.
El a arătat că lipsa unei treimi din fondurile de coeziune aşteptate va amplifica dificultăţile întâmpinate de Ungaria în respectarea ţiţei de deficit şi va întârzia investiţiile necesare pentru generarea creşterii economice, ceea ce are un impact negativ asupra ratingului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024