Moody's nu ia în calcul o îmbunătăţire a ratingului României în 2010

Moody's nu ia în calcul, deocamdată, o revizuire în creştere a ratingului României, decizie care ar putea fi adoptată în 2011, dacă situaţia finanţelor ţării se va îmbunătăţi semnificativ, potrivit unui analist al agenţiei de evaluare financiară.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Moody's nu ia în calcul o îmbunătăţire a ratingului României în 2010

Moody's nu ia în calcul o îmbunătăţire a ratingului României în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru a lua în calcul o revizuire în creştere (a ratingului, n.r.), trebuie să vedem îmbunătăţiri serioase ale situaţiei fiscale şi cred că ar trebui să privim, ca ţintă, către 2011. Vom menţine ratingul la nivelul actual în viitorul previzibil", a declarat analistul agenţiei Kenneth Orchard, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Moody's atribuie României ratingul "Baa3", ultima treaptă din categoria recomandată pentru investiţii.

Orchard spune că Guvernului i-ar putea lipsi angajamentul de a respecta obiectivele fiscale.

"Ceea ce se întâmplă în România corespunde aşteptărilor noastre. Nu sunt foarte optimist că vor reuşi să obţină o consolidare fiscală suficientă pentru a coborî deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012", a spus Orchard.

El estimează că România va înregistra o creştere economică de 2,3% în 2010, susţinută de avansul exporturilor, după o contracţie de 7% anul trecut. Economia a crescut cu 7,1% în 2008, cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană. Potrivit prognozelor FMI, România va înregistra un avans al PIB de 1,3% în 2010.

"Nu cred că 2,3% este prea optimist, având în vedere evoluţia României din anii de boom economic. Vedem că cererea internă începe să se stabilizeze", a spus analistul Moody's.

Formarea unui Guvern în decembrie a încheiat mai multe luni de instabilitate politică în România şi a permis Parlamentului să adopte un buget de austeritate pentru 2010, obţinând, astfel, recomandarea misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru reluarea acordului suspendat în valoare de 20 de miliarde de euro, notează Bloomberg.

În perioada în care delegaţia FMI se afla la Bucureşti pentru evaluarea acordului, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că se aşteaptă la o îmbunătăţire a ratingului acordat României de către agenţiile internaţionale, după plecarea misiunii instituţiei internaţionale.

Agenţia de evaluare Fitch a modificat, marţi, perspectiva calificativului "BB+" al României de la "negativă" la "stabilă" şi a afirmat că ar putea revizui în creştere ratingul suveran al ţării până la finalul anului.

Statele din Estul Europei îşi revin din recesiunea economică de anul trecut, iar agenţiile de rating reanalizează perspectivele mai multor state. Moody's a anunţat, săptămâna trecută, că ar putea revizui pozitiv perspectiva calificativelor Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Estoniei şi Muntenegrului.

Moody's evaluează România cu ratingul "Baa3", cu perspectivă "stabilă", fiind singura dintre cele trei mari agenţii care a menţinut calificativul ţării în categoria recomandată pentru investiţii.

Standard & Poor's (S&P) a afirmat, la 13 ianuarie, că adoptarea bugetului şi reluarea acordului cu FMI ar putea determina o modificare în creştere a perspectivei în cazul României. Statul român are calificativ "BB+" din partea S&P, cel mai ridicat din categoria "junk" (speculativ), cu perspectivă "negativă".

Guvernul a adoptat la 14 ianuarie bugetul pentru 2010, vizând reducerea deficitului bugetar pentru anul în curs la 5,9% din PIB de la nivelul de 7,3%, estimat pentru 2009.

Misiunea FMI a anunţat, săptămâna trecută, că va recomanda board-ului de la Washington să acorde României două tranşe, cu o valoare totală de 2,3 miliarde de euro, din împrumut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici