Moody's: Românii şi investitorii sunt obişnuiţi cu zgomotul politic, situaţia se va calma în acest an

Situaţia politică ar putea avea un impact "superficial" asupra încrederii consumatorilor şi investitorilor din România, întrucâ majoritatea sunt deja obişnuiţi cu "zgomotul" politic din ţară, şi se va calma probabil până la finele anului, a afirmat pentru MEDIAFAX analistul Moody's Kenneth Orchard.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Moody's: Românii şi investitorii sunt obişnuiţi cu zgomotul politic, situaţia se va calma în acest an

Moody's: Românii şi investitorii sunt obişnuiţi cu zgomotul politic, situaţia se va calma în acest an (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Efectele imediate (ale ruperii coaliţiei din România - n.r.) asupra economiei ar trebui să fi reduse. Pe termen scurt, există doar o legătură slabă între politică şi producţia economiei. Desigur, ar putea exista un impact superficial asupra încrederii consumatorilor şi investitorilor în România, dar majoritatea românilor şi investitorilor în România sunt probabil obişnuiţi cu zgomotul politic din ţară", a afirmat Orchard.

El a afirmat că situaţia politică actuală este în mod evident legată de viitoarele alegeri prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi dimineaţă decretele de revocare a ministrului Internelor Dan Nica şi de numire interimară ca vicepremier şi ministru de Interne a lui Vasile Blaga. Ca urmare, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat demisia miniştrilor PSD din Guvern, şi, implicit, ruperea coaliţiei.

"Situaţia se va calma probabil până la finele anului. Totuşi, dacă instabilitatea politică va continua să se menţină la nivelul actual, acest lucru va întârzia reforma structurală şi va limita consolidarea fiscală, zone unde România se află în spatele altor state din Europa", a arătat analistul Moodys'.

El a menţionat că reprezentanţii FMI au arătat "un grad remarcabil de toleranţă" faţă de România în ultimele şase luni, probabil întrucât au înţeles că mediul politici va fi "tumultuos" înainte de alegeri.

"Totuşi, FMI se aşteaptă probabil să vadă realizarea de progrese mult mai rapide anul viitor", a spus Orchard.

În ceea ce priveşte ratingul acordat României de Moody's, analistul a spus că perspectiva calificativului rămâne stabilă, în contextul în care ratingul "Baaa3" cuprindea deja scenariul unui nivel mai ridicat de zgomot politic.

"Zgomotul politic tinde să acţioneze ca un capac pentru ratingul României, în condiţiile în care împiedică reformele structurale şi fiscale, care ar putea conduce la o majorare a calificativului pe termen mediu", a precizat Orchard.

El a spus că, pe termen scurt, programul semnat cu FMI şi UE este o componentă importantă pentru ratingul acordat României.

"Ratingul ar putea fi pus în pericol dacă FMI sau UE devin dezamăgite de situaţia politică din România şi iau în considerare oprirea sprijinului financiar. Totuşi, Moody's nu anticipează că acest scenariu este probabil în prezent", a continuat analistul agenţiei de evaluare financiară.

El a încheiat spunând că organizaţiile internaţionale nu vor ajunge la "concluzii pripite" înainte de alegerile din luna noiembrie.

Moody's este singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce şi Fitch a retrogradat României în toamna anului trecut la nivelul speculativ.

Agenţia de rating a confirmat calificativul "Baa3" acordat României în luna martie şi l-a menţinut în categoria recomandată pentru investiţii, luând în calcul deteriorarea climatului macroeconomic, sprijinul financiar acordat de FMI şi UE, dar şi măsurile de reformare ale politicilor fiscale şi sectorului public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici