Morgan Stanley şi Goldman Sachs au devenit holdinguri bancare

Grupurile financiare americane Morgan Stanley şi Goldman Sachs au renunţat la statutul de bănci independente de investiţii şi au primit aprobare pentru transformarea în holdinguri bancare, reglementate de Rezerva Federală (Fed).

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Morgan Stanley şi Goldman Sachs au devenit holdinguri bancare

Morgan Stanley şi Goldman Sachs au devenit holdinguri bancare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ca urmare, cele două bănci pot accepta depozite, au acces mai uşor la finanţare din partea Fed, respectiv pot achiziţiona mai uşor bănci comerciale.

Morgan Stanley şi Goldman Sachs erau ultimele două mari bănci de investiţii independente din SUA după falimentul Lehman Brothers şi preluarea Merrill Lynch de către Bank of America.

Schimbarea presupune reglementări mai stricte din partea Fed privind tranzacţiile cu fonduri împrumutate şi, implicit, profituri mai mici.

"Momentul acestei măsuri, în legătură cu restul demersurilor de săptămâna trecută, arată seriozitatea cu care guvernul şi băncile iau în considerare riscurile pe termen scurt la adresa stabilităţii sistemului financiar", a declarat Kirby Daley, specialist pentru pieţe de capital la Newedge Group din Hong Kong.

Sub noul statut, Morgan Stanley şi Goldman Sachs vor fi reglementate de Fed, iar Comisia pentru Valori Mobiliare şi Tranzacţii (Securities and Exchange Commission - SEC) va mai supraveghea doar afacerile cu valori mobiliare ale celor două grupuri în SUA.

Ca bănci comerciale, Morgan Stanley şi Goldman Sachs vor avea acces, pe termen lung, la împrumuturi cu dobânzi reduse şi depozite garantate de către Fed.

În plus, interesul Morgan Stanley pentru o fuziune cu grupul bancar Wachovia Corp a scăzut, chiar dacă negocierile cu alţi investitori continuă, a declarat o sursă apropiată discuţiilor.

Grupul financiar a refuzat să comenteze negocierile privind eventuala fuziune, însă a precizat că noul statut îi oferă "flexibilitate şi stabilitate suficientă pentru a urmări noi oportunităţi de afaceri".

"Din anumite puncte de vedere devine mai uşor pentru ei (Morgan Stanley - n.r.) să achiziţioneze o bancă comercială, însă pot considera că nu mai este necesar acum", a spus şeful diviziei de fuziuni şi achiziţii a unei bănci de investiţii americane.

Goldman Sachs intenţionează să-şi majoreze baza de depozite prin achiziţii de la alte bănci, mai ales cele cu probleme financiare, a precizat Lucas van Praag, purtătorul de cuvânt al grupului.

Acţiunile grupului american au scăzut cu 45% în primele patru zile ale săptămânii trecute, după care au recuperat din pierdere ca urmare a aşteptărilor privind planul autorităţilor SUA de a înfiinţa un fond în valoare de 700 miliarde dolari pentru preluarea activelor cu grad ridicat de risc din sistemul financiar.

Goldman Sachs a anunţat că va transfera active totale de 150 miliarde dolari către o nouă entitate, GS Bank US, care va deveni astfel una dintre primele zece bănci din SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici