- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.10.2017, 12:55)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivul principal al diferenţei de salarizare între sexe, în România. Ce spun experţii în resurse umane
Femeile au câştigat în medie cu circa 7% mai puţin decât bărbaţii în 2016 faţă de 2015, diferenţele de salarizare fiind explicate prin faptul că sunt mai mulţi bărbaţi în posturi de conducere, iar natura joburilor prestate este diferită, potrivit experţilor în resurse umane consultaţi de MEDIAFAX.
Urmărește
1515 afișări
Motivul principal al diferenţei de salarizare între sexe, în România. Ce spun experţii în resurse umane
Femeile au câştigat în medie cu circa 7% mai puţin decât bărbaţii, realizând un câştig salarial mediu lunar brut de 2.707 lei (faţă de 2.900 lei al bărbaţilor) şi un câştig salarial mediu lunar net de 1.968 lei (faţă de 2.116 lei al bărbaţilor), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
România este una dintre ţările europene cu cea mai mică diferenţă dintre salariile câştigate de femei şi bărbaţi, potrivit unui raport al Eurostat, dar diferenţa decisivă este dată de ponderea femeilor în managementul companiilor din anumite industrii, consideră Florin Godean, country manager Adecco Romania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Inegalitatea salariilor dintre femei şi bărbaţi se remarcă, adesea, în mediul privat. Decalajul se formează în intervalul de vârstă 35-44 de ani, în urma deciziilor femeilor de a-şi întrerupe cariera pentru creşterea unui copil, susţine Raluca Rârvu, business manager la firma de consultanţă în management şi resurse umane BPI Group.
„Este de menţionat că inegalitatea salarială dintre femei şi bărbaţi se găseşte în principal în mediul privat. (...) Dacă aprofundăm, cifrele demonstrează că decalajul se creează în intervalul de vârstă 35-44 ani. Înainte de 35 ani, femeile şi bărbaţii sunt plătiţi similar. Modelul de carieră care s-a dezvoltat în România atinge un apogeu, o culme a dezvoltării, în acest interval de vârstă. Tot atunci se adânceşte acest decalaj care nu mai poate fi recuperat ulterior. Fără îndoială, femeile şi bărbaţii lucrează cot la cot, dar vine un moment când femeile îşi întrerup cariera pentru creşterea copiilor, în timp ce bărbaţii continuă să progreseze în organizaţie. Decalajul devine şi mai mare la pensie (categoria de peste 65 de ani), datorită carierelor incomplete, problematică pentru care nu s-a găsit o soluţie în România”, explică Pârvu.
Legea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului din 2016 le-a permis femeilor cu un venit mai mare să beneficieze şi de o indemnizaţie mai mare. Din acest motiv, a crescut numărul femeilor care au intrat în concediu de creştere a copilului, ceea ce a afectat şi venitul mediu, argumentează Raluca Peneş, coordonator de resurse umane al Smartree.
Activităţile din construcţii şi cele din industria extractivă sunt desfăşurate cu preponderenţă de bărbaţi, aceştia reprezentând 86,6%, respectiv 83,9% din totalul salariaţilor acestor activităţi. Activităţile caracterizate prin grad pronunţat de „feminizare” al forţei de muncă salariate sunt cele de sănătate şi asistenţă socială (79,9% din numărul total al salariaţilor acestor activităţi sunt femei), învăţământ (71,9%), intermedieri financiare şi asigurări (70,4%), hoteluri şi restaurante (60,8%), conform INS.
Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, susţine că diferenţele salariale sunt cauzate de natura „joburilor pe care le prestează tradiţional bărbaţii şi respectiv femeile, multe dintre ele lucrând în domenii mai slab plătite în general precum textile ori comerţ, sănătate, învăţământ sau asistenţă socială”.
Un alt motiv este reprezentat de diferenţele de experienţă în muncă, „în unele zone mai sărace din ţară, femeile având în mare măsură rolul de mamă şi gospodină, nu ajung la acelaşi nivel de experienţă precum bărbaţii”, susţine Faur.
„Deşi, tot conform statisticilor INS, femeile din România au un nivel de educaţie puţin mai mare decât cel al bărbaţilor (aproximativ 2-3% femei în plus faţă de bărbaţi care au studii terţiare – adică facultate şi peste), ponderea celor cu studii superioare este tot în domeniile mai slab plătite, precum învăţământ, în timp ce bărbaţii migrează către sectoarele mai tehnologice şi mai bine plătite”, argumentează Faur.
O altă cauză pentru diferenţele de plată este reprezentată de prejudecăţi. „În SUA, femeile câştigă în medie cu până la 18% mai puţin decât un bărbat, însă dacă se normalizează statistica prin comparaţie unu-la-unu, nu doar în interiorul unui domeniu, ci şi în raport cu studiile, nivelul de pregătire şi experienţă, discrepanţa scade la 6%. Acei 6% se consideră că reprezintă realmente discrepanţa cauzată de gen. În Marea Britanie, ultimele statistici din 2016-2017 calculează această discrepanţă la 9,4% media naţională, cu variaţii importante în diverse părţi ale ţării şi după industrie. România nu face deci opinie separată din acest punct de vedere, ne situam cumva la mijloc între aceste valori”, spune Faur.
Bărbaţilor le revin câştiguri salariale medii lunare nete superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe (peste 20%) regăsindu-se în: intermedieri financiare şi asigurări (46,6%), comerţ (23,7%), industria prelucrătoare (23,3%) şi alte activităţi de servicii (21,5%), potrivit INS.
În domeniul de intermedieri financiare şi asigurări, unde există o diferenţă salarială de peste 45% între bărbaţi şi femei, 71,9% din numărul total al salariaţilor este reprezentat de femei, conform statisticilor.
Specialiştii în resurse umane consideră că motivul pentru diferenţa salarială este reprezentat de faptul că sunt mai mulţi bărbaţi în poziţii de conducere. Astfel, chiar dacă sectorul intermedierilor financiare este „puternic feminizat”, acesta „este condus de bărbaţi, care ocupă cel mai adesea funcţiile bine plătite din organizaţii”, susţine Pârvu, reprezentanta BPI Group.
Diferenţele în domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor mai pot fi explicate şi de prejudecăţi.
„Îngrijorătoare sunt domeniile în care bărbaţilor le revin câştiguri salariale medii lunare superioare femeilor cu mult peste media naţională, precum în intermedieri financiare şi asigurări, unde diferenţa este de 46,6%. Pentru a înţelege statistica, ar trebui să ştim mai mult despre distribuţia femeilor, respectiv a bărbaţilor, pe posturi în interiorul acestor domenii şi aproape sigur vom vedea că multe dintre posturile de conducere revin bărbaţilor. Comparat exact unu-la-unu (vârstă, experienţă, poziţie ierahică) este clar că diferenţele nu pot fi atât de mari: nu prea poţi avea în aceeaşi companie un contabil cu 7 ani experienţă şi o contabilă cu 7 ani experienţă, iar persoana de sex masculin să aibă un salariu cu 46% mai mare! Diferenţele reflectă (pe lângă cauzele menţionate iniţial) şi faptul că poziţiile de conducere revin majoritar bărbaţilor”, conchide Sorni Faur.
Citeşte şi: SCUMPIRI în lanţ: De la 1 octombrie creşte preţul la gaze, carburanţi, curent electric şi alte produse din topul inflaţiei
Citeşte şi: Noul regulament BNR privind instituţiile financiare nebancare va atenua dobânzile la creditele-instant, din 1 octombrie
Citeşte şi: La 1 octombrie intră în vigoare a doua etapă de creştere a accizelor la carburanţi. Preţurile au trecut de 5 lei/litru
Citeşte şi: Dacian Cioloş : Să se conştientizeze că nu se poate dezvolta economia României cu angajaţi la stat
Citeşte şi: EŞEC uriaş pentru România pe bursă. Marile fonduri de investiţii nu vor mai veni la Bucureşti
Citeşte şi: Care este cursul valutar la care se vor plăti subvenţiile agricole pe 2017. Fermierii pot începe să facă CALCULE
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe