„Faţă de proiectul pe care îl aveam, anul ăsta am reuşit mult mai puţin. Avem o rămânere în urmă de 40-50 de kilometri”, a afirmat Berceanu.
El a adăugat că mai mulţi kilometri sunt în construcţie, în diferite stadii, dar că până la sfârşitul lui 2009 vor fi finalizaţi 42 de kilometri.
Berceanu a precizat că ministerul îşi programase iniţial construcţia a 90 de kilometri în 2009, şi îşi propune acelaşi nivel şi pentru anul viitor, dar că realizarea acestora depinde de alocarea bugetară.
Astfel, în 2010 ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) vizează un buget de 3,5% din PIB, comparativ cu 1,4%, în 2009, potrivit sursei citate.
„Am cerut 3,5% din PIB. Poate că n-o să obţin 3,5%, o să fiu fericit dacă obţin şi 3,3%, sper să n-audă domnul Pogea (Gheorghe Pogea, Ministrul Finanţelor, n.r.)”, a spus Berceanu.
El precizat că obţinerea acestui nivel ar genera „un salt important” şi în domeniul transportului feroviar şi pe segmentul construcţiei de autostrăzi, efectele urmând să fie vizibile în timp.
Potrivit sursei citate, o explicaţie pentru nerealizarea de autostrăzi în România este faptul că miniştri ştiau că au un mandat limitat şi nu vor putea inaugura proiectele.
„Fiecare Guvern ştia că stă eventual patru ani. Unii patru luni, alţii un an şi patru luni. Şi atunci nu s-a preocupat de ceva care durează foarte mult şi costă foarte mult”, a spus ministrul.
Ministrul Transporturilor a afirmat că, în prezent, în România, sunt 290 de kilometri de autostradă finalizaţi, numărul redus fiind cauzat în primul rând de modul în care au fost alocate resursele.
„Crearea de plăceri virtuale. Cam asta facem noi de 20 de ani”, a spus Berceanu.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii vrea să obţină pentru anul viitor un buget de peste 19 miliarde lei, faţă de 11 miliarde de lei în 2009, a declarat, vineri, Radu Berceanu, adăugând că vrea să majoreze anul viitor fondurile pentru transportul feroviar, la 3,7 miliarde lei, dublul sumei aprobate iniţial în acest an, de 1,8 miliarde lei.