MTI: Studiul pentru proiectul comun la Dunăre, întârziat din cauza colaborării "greoaie" cu Bulgaria

Transporturile susţin că din cauza colaborării "greoaie" cu autorităţile bulgare nu a fost finalizat studiul de mediu pentru îmbunătăţirea navigabilităţii pe Dunăre, după ce un oficial bulgar a anunţat că o parte din banii UE destinaţi proiectului comun vor fi utilizaţi pentru extinderea metroului.

Urmărește
14 afișări

Ministrul adjunct bulgar al Transporurilor Ivailo Moskovski a declarat joi că Bulgaria va folosi o parte a fondurilor de 138 milioane leva (70 milioane euro) puse la dispoziţie de UE pentru consolidarea malului bulgăresc al Dunării ca să extindă reţeaua de metrou din Sofia, suma neputând fi utilizată în scopul iniţial întrucât România a întârziat elaborarea unui studiu de mediu.

Oficialul bulgar nu a oferit detalii despre studiul de mediu care trebuia întocmit de autorităţilor române.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) susţine că studiu care face parte dintr-un contract semnat în 2007 şi care avea ca termen de finalizare 14 luni, este întârziat din cauza unor factori neprevăzuţi, printre care şi colaborarea greoaie cu partea bulgară.

"Până la acest moment colaborarea cu partea bulgară a generat întârzieri semnificative şi reprezintă unul din principalele motive ale întârzierilor apărute în cadrul acestui contract", se arată într-un comunicat al MTI.

Ministerul arată că în faza de început a contractului, autorităţile bulgare au transmis consultantului cu foarte mare întârziere datele hidrologice şi de batimetrie, care ulterior, după ce au fost analizate, s-au dovedit a fi inutilizabile. Astfel, consultantul a realizat pe cont propriu respectivele studii şi măsurători, ceea ce a dus la o întârziere de aproximativ un an.

Totodată, şi pe parcursul derulării contractului autorităţile bulgare au transmis cu întârziere observaţiile pe documentele elaborate de către consultant.

"Studiul de fezabilitate iniţial a fost transmis în decembrie 2008, iar observaţiile părţii bulgare au fost primite în decembrie 2009. Ultima variantă a studiului de fezabilitate a fost transmisă partenerului bulgar în 9 februarie 2011, iar comentariile şi observaţiile acestuia au fost primite în 5 mai 2011", precizează sursa citată.

Potrivit MTI, în iulie 2008 s-a desfăşurat o întâlnire comună a autorităţilor de mediu române şi bulgare în cadrul căreia care s-a stabilit transmiterea de către partenerii bulgari a ghidului privind liniile directoare pentru elaborarea studiului privind evaluarea impactului asupra mediului. Autorităţile bulgare au transmis liniile directoare abia în mai 2009.

De asemenea, la ultima întâlnire dintre cele două părţi care viza procedura de obţinere a acordului de mediu, desfăţurată în martie, reprezentanţii autorităţilor de mediu din Bulgaria au informat că au extins ariile protejate Natura 2000, astfel că studiile de impact asupra mediului trebuie reanalizate luând în calcul şi zonele noi adăugate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici