- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.08.2017, 19:27)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mugur Isărescu: BNR va sprijini Ministerul Finanţelor în acţiunile de control fiscal asupra băncilor/ Ce spune despre scumpirea energiei
Banca Naţională a României (BNR) va sprijini acţiunile de control fiscal declanşate de Ministerul Finanţelor asupra unor bănci care nu şi-au plătit impozitul pe profit, a declarat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-un briefing de presă.
Urmărește
2511 afișări
Mugur Isărescu: Scumpirea energiei este un factor pe care îl luăm în calcul la prognoza de inflaţie
„Ministerul Finanţelor a făcut o constatare corectă, bilanţurile băncilor sunt publice. Constatarea că în ultimii ani unele bănci nu au făcut profit este corectă. Dar faptul că nu au plătit impozit pe profit este o formulare care ar trebui făcută cu atenţie - nu au făcut profit, deci nu au plătit impozit pe profit. De ce nu au făcut profit, Banca Naţională va sprijini Ministerul Finanţelor în eforturile sale de a determina dacă raportările contabile şi baza fiscală sunt corecte”, a spus guvernatorul. El a precizat că „este datoria noastră legală să raportăm organelor în drept”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
„Dar BNR nu are mandat să întreprindă controale fiscale; una e să constaţi, alta e să determini dacă unele operaţiuni au fost făcute la marginea sau înafara legii”, a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat, însă, că „bankingul este un business complicat, nu e deloc uşor să obţii şi profit şi să asiguri în permanenţă lichiditate disponibilă, pentru că oamenii au dreptul să-şi retragă banii când vor ei, nu când vrea bancherul”. De asemenea, Isărescu a atras atenţia „să nu se facă vreo confuzie între nerealizarea de profit, pierderea anuală şi calitatea capitalului. Băncile, chiar dacă ies pe pierdere, au capitaluri pozitive, în condiţiile în care România are 300.000 de firme care ies mereu pe pierdere şi au capitaluri negative”.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat miercuri că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani şi le-a transmis acestor bănci că Fiscul „cunoaşte aceste operaţiuni şi nu le mai tolerează” pentru că „România nu este o ţară de mâna a treia”.
„Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.
Scumpirea energiei este un factor pe care îl luăm în calcul la prognoza de inflaţie
Banca Naţională a României (BNR) revizuieşte în sus prognozele de inflaţie pentru perioada următoare, iar scumpirea energiei „este unul dintre factorii pe care îi avem în vedere”, a declarat vineri, într-un briefing de presă, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
„O bună parte din evoluţia preţurilor de consum vine de la electricitate, iar preţurile administrate - printre care se numără şi cele la electricitate - reprezintă una din incertitudinile prognozei de inflaţie. Ne preocupă preţurile administrate, o problemă este chiar aceasta, cu electricitatea, şi vom vedea ce se întâmplă când apar comunicările oficiale”, a spus guvernatorul băncii centrale.
„Este adevărat că avem o inflaţie dintre cele mai mici în Europa, dar tot adevărat este că această perioadă de inflaţie negativă este pe terminate”, a mai spus Mugur Isărescu.
În şedinţa de vineri, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2017, document caree încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva accelerării inflaţiei pe întreg orizontul de proiecţie. Faţă de raportul precedent, traiectoria crescătoare a ratei anuale prognozate a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent pe întreaga sa întindere, mai cu seamă pe orizontul scurt de timp, rămânând însă în interiorul intervalului ţintei, precizează BNR, într-un comunicat.
Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusiv în contextul preconizatei rectificări bugetare.
Date fiind evaluările actuale, informaţiile disponibile în prezent, dar şi noile surse de incertitudine, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 8 august 2017. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 11 august 2017, la ora 15.00.
Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 3 octombrie 2017.
Citeşte şi: Mugur Isărescu: Impozitul pe cifra de afaceri merge la un restaurant, un birt, o firmă mică. Cum se poate împăca impozitul pe cifra de afaceri cu TVA-ul?
Citeşte şi: Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: Întrebarea nu e dacă adoptăm moneda euro, ci când
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe