- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.04.2019, 01:17)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mugur Isărescu, despre scăderea ratelor prin noul indice: Una este dorinţa, alta este posibilitatea/ Isărescu a confirmat,indirect,că proiectul de OUG care schimbă taxa băncilor a fost realizat la BNR
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, marţi, că noul indice folosit pentru credite nu poate duce automat la scăderea ratelor, deoarece acest indice este stabilit tot de piaţă şi influenţat de mulţi alţi factori.
Urmărește
1308 afișări
Isărescu, despre scăderea ratelor prin noul indice: Una este dorinţa, alta este posibilitatea
„După noi, am spus-o în repetate rânduri, să îl citez pe domnul academician Dăianu, nu sunt scoase din pălărie, cum, din păcate, s-a vântura. Sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori catitativi. De exemplu, inflaţia este un factor foarte important. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite în România, trebuie să reducem inflaţia. Acest lucru l-am spus foarte clar în Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat. Altfel sunt intenţii. Altminteri, bine intenţionate. Şi noi le împărtăşim, ca intenţii, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice au o determinare obiectivă, nu sunt stabilite subiectiv de către cineva. Banca Naţională poate, cel mult să ghidoneze, în anumită măsuri dobânzile. Acesta este instrumentul nostru principal de politică economică. Şi noi, dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu, de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi de piaţă”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marţi, întrebat dacă noul indice stabilit pentru credite poate duce la scăderea ratelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În şedinţa de marţi, 2 aprilie 2019, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%/an. În plus, Banca centrală a menţinut rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5%/an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5%/an, precum şi a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în şedinţa de politică monetară din 7 mai 2018, începând cu 8 mai 2018 şi fiind menţinute în următoarele şase şedinţe de politică monetară - din 4 iulie 2018, din 6 august 2018, din 3 octombrie 2018, din 6 noiembrie 2018, din 8 ianuarie 2019 şi din 7 februarie 2019. Nivelurile actuale ale RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt de 8%. Pentru rezervele în lei, nivelul a fost stabilit începând cu 24 mai 2015, iar pentru cele în valută începând cu 6 mai 2017.
„În majoritatea ţărilor europene, Polonia, Cehia, Ungaria, ratele de politică monetară sunt sub rata inflaţiei. Pentru că suntem în proxima lor influenţă - trăim într-o Europă cu capitaluri liber mişcătoare, nu le putem restricţiona -, nu putem nici noi să ne ducem cu rata de politică monetară într-o anumită direcţie, fără să ne uităm la vecini şi la zona euro. De ce în zona euro dobânzile sunt atât de puternic real negative este poveste. În cazul Italiei, discrepanţele dintre Sud şi Nord. Dar 2,5% nu este o dobândă înaltă, în timp ce în America, rata de politică monetară este tot de 2,5%. (...) Încercăm să acţionăm inclusiv cu ceea ce am decis astăzi, să ţinem mai strâns lichiditatea. Ordonanţa, în forma modificată, încearcă să atace această problemă, dar 2,5%, să fim realişti, rată de dobândă de politică monetară, nu este înaltă”, a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR a remarcat însă altă problemă: ecart mare între pasiv şi activ, adică „între adevăratele dobânzi la depozite şi acelea la credite”. În schimb, partea pozitivă despre care a citit oficialul Băncii centrale este că aproximativ 50% dintre creditele acordate în România, în prezent, sunt cu rată fixă, nu variabilă.
„Dacă tendinţele actuale vor continua, probabil că lumea va trece spre credite cu dobândă fixă şi scăpăm de necazul acesta (cu ROBOR - n.red.). (...) Ruperea de ROBOR la 3 luni şi 6 luni, din punctul de vedere al BNR este un lucru pozitiv, pentru că lăsăm piaţa monetară să funcţioneze. Asta ne mai trebuia: să stricăm piaţa monetară şi valutară, pentru că ni se pare că indicele este artificial. Nu este deloc artificial, că nu ne convine, că ne doare, că vrem să plătim credite mai mici este o cu totul altă temă”, a punctat Isărescu.
De asemenea, oficialul Băncii centrale a subliniat că indicele ROBOR va rămâne, doar că acesta nu va mai fi folosit la calcularea ratelor pentru credite. „ROBOR-ul, ca indice al pieţei monetare, nu se schimbă. Acolo unde este a funcţionat foarte bine. Nu fac altceva decât să întăresc ceea ce am spus în Parlamentul României: piaţa monetară din România funcţionează foarte bine şi n-are niciun rost să o stricăm. (...) Ea este legată şi de piaţa valutară. Sunt pieţe funcţionale. ROBOR-ul nu este artificial, pentru piaţa monetară, se bazează pe cantităţi de bani. (...) Nu avem ce să facem cu această piaţă monetară, decât să o stricăm, din avalanşa aceasta de critici”, a detaliat Isărescu.
OUG nr. 19/2019, care schimbă OUG nr. 114/2018, modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, începând cu data de 2 mai 2019, respectiv introduce un nou indice - se aplica creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum şi refinanţării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulate la această dată. În plus, noul act normativ prevede că această modificare poate fi aplicată şi creditelor în derulare, dacă banca şi clientul ajung la o înţelegere în această privinţă - „cu acordul părţilor formalizat prin act adiţional la contractul de credit”.
„Pentru creditele acordate în monedă naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”, mai arată noile modificări, care au apărut în Monitorul Oficial la data de 29 martie 2019.
Isărescu a confirmat,indirect,că proiectul de OUG care schimbă taxa băncilor a fost realizat la BNR
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, nu a negat, marţi, că reprezentanţii instituţiei au colaborat cu aceia ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP), pentru a modifica taxa pe activele băncilor, dar a evitat să dea un răspuns direct.
„Sper că nu aţi uitat că prin două hotărâri ale Comitetului Macroprudenţial, din care face parte Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi ASF-ul şi autoritatea de garantare a creditelor populaţiei, s-a hotărât nu doar înfiinţarea a două grupuri de lucru BNR - MF sau MF - BNR, dar şi activarea acestuia. Tehnicienii noştri au lucrat împreună (...) la conturarea unor modificări care să împingă textul final al ordonanţei spre principiile unei economii de piaţă”, a spus Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marţi, întrebat de ce apare ca autor Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, al proiectului iniţial de OUG care a modificat OUG nr. 114/2018.
Guvernatorul BNR a menţionat că instituţia a furnizat, în primul rând informaţiile privind creditarea şi dobânzile.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care schimbă OUG nr. 114/2018 a fost realizat de Gheorghe Gherghina, care anterior a lucrat peste 20 de ani la Ministerul Finanţelor, arată metadatele proiectului. În plus, proiectul a fost modificat ultima oară la data de 26 martie, la ora 17:06, de către Mihaela - Gabi Ene, directorul general al Trezoreriei Statului şi Datoria Publică din cadrul MFP. De asemenea, proiectul a fost publicat la data de 26 martie, în jurul orei 22:00, fără Notă de fundamentare, dar cu un lung preambul.
După discuţii cu reprezentanţi ai domeniilor vizate, acest proiect a fost adoptat şi publicat în Monitorul Oficial la data de 29 martie.
În prezent, Consiliul general al Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) este alcătuit din trei membri ai BNR şi doi ai ASF, potrivit site-ul instituţiei: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR şi preşedintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activităţii de stabilitate financiară), Leonardo Badea (preşedintele ASF) şi Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreşedinte al ASF). Celor şase li se adaugă trei reprezentanţi ai MFP: Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent pieţelor financiare) şi Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei şi datoriei publice). De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la şedinţele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Isărescu, despre taxa băncilor: Dacă o haină e croită greşit, cu greu mai poţi să o faci să cadă bine/REPLICA lui Teodorovici
Citește și: Fabricat în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe