Multe multinaţionale vor să-şi relocheze producţia din România în Moldova

Multe companii multinaţionale sunt interesate să-şi relocheze activitatea de producţie din România în Moldova, datorită costurilor reduse cu forţa de muncă şi a celor de operare, a declarat Ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr.

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului Multe multinaţionale vor să-şi relocheze producţia din România în Moldova

Multe multinaţionale vor să-şi relocheze producţia din România în Moldova (Imagine: Mediafax Foto)

"Activitatea de investiţii a companiilor româneşti în Republica Moldova este modestă faţă de potenţial. România nu este nici măcar în primii zece investitori din Moldova. Până în anul 2009 nu era deschidere din partea autorităţilor pentru investitorii din România, dar acum lucrurile s-au mai schimbat", a declarat, joi, la Chişinău, oficialul moldovean.

Lazăr a participat la lansarea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), organizată cu sprijinul Forum Invest din România.

Ministrul Economiei a arătat că în ultima perioadă numărul investitorilor români care sunt interesaţi de piaţa din Republica Moldova a crescut, domeniile de interes fiind instrastructura, energia, comerţul sau distribuţia.

"Am aproape zilnic întâlniri cu investitori din România. Vin atât investitori români care doresc să se extindă în Moldova, dar şi români care au mandat de la companiile străine din România pentru a căuta oportunităţi în Moldova", a spus Lazăr.

El a menţionat că, datorită costurilor reduse cu forţa de muncă, dar şi a celor operaţionale şi de logistică, un număr din ce în ce mai mare de companii străine care produc în România analizează piaţa din Republica Moldova pentru eventuale relocări.

"Sunt interesate de a-şi reloca activitatea din România mai ales firme din domeniul producţiei din domeniul auto, atât piese de schimb, cât şi alte produse, precum huse auto. Moldova a devenit un fel de România de acum câţiva ani. Putem oferi anumite facilităţi investitorilor pe care România nu le poate acorda deoarece legislaţia UE nu mai permite", a adăugat Lazăr.

Grupul german Draexlmaier Automotive şi-a relocat deja o parte din capacitatea de producţie din România în Moldova.

Soldul investiţiilor străine directe din Moldova a ajuns la jumătatea anului la 2,7 miliarde de dolari, faţă de 2,6 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut.

Principalii investitori români în Republica Modova sunt cei mai mulţi cu capital străin, printre aceştia numărându-se Petrom, BCR, BT Leasing, Rompetrol, Romstal.

În ceea ce priveşte schimburile comerciale cu România, ministrul Economiei a arătat că exporturile din Republica Moldova pe piaţa românească s-au redus în acest an cu 13%.

"România iese mai greu din criză şi asta s-a resimţit asupra exporturilor din Moldova. Oricum produsele din Moldova intră mai greu pe piaţa din România de la aderarea la UE, pentru că sunt impuse alte standarde de calitate. Nu putem exporta ouă, carne şi alte produse alimentare de acest tip", a menţionat Lazăr.

Comerţului exterior al Republicii Moldova este împărţit de Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi Uniunea Europeană. Astfel, 50% din exporturi merg către Uniunea Europeană, iar 40% către statele CSI, restul de 10% având altă destinaţie.

În acest an, exporturile către UE au scăzut cu 1,3%, în timp ce livrările către Rusia au crescut cu 25%.

Republica Moldova a avut anul trecut o contracţie a PIB-ului de 6,5%, iar în primul semestru a trecut pe o creştere economică de 5,6%, Moldova fiind potrivit lui Lazăr, liderul în regiune la viteza de recuperare a diminuării PIB-ului. Ministrul estimează pentru acest an o creştere economică de 4-5%.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova va fi formată din manageri de succes moldoveni sau străini şi va avea ca obiectiv, printre altele, monitorizarea deciziilor autorităţilor care afectează mediul de afaceri. Potrivit reprezentanţilor AOAM, sunt şi români care au solicitat intrarea în această asociaţie.

În Moldova, în afara acestei organizaţii, mai există Camera de Comerţ Americană - AmCham, Asociaţia Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Franceză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici