Munca în foc continuu: Obligaţiile angajatorilor şi drepturile angajaţilor ce lucrează de sărbători

În zilele de sărbători, mai mult de un milion de români sunt la serviciu pentru că specificul domeniilor în care lucrează presupune un regim de foc continuu al activităţii. MEDIAFAX consemnează principalele normative referitoare la fluxul continuu şi opiniile unor reprezentanţi ai acestor sectoare.

Urmărește
2814 afișări
Imaginea articolului Munca în foc continuu: Obligaţiile angajatorilor şi drepturile angajaţilor ce lucrează de sărbători

Munca în foc continuu: Obligaţiile angajatorilor şi drepturile angajaţilor ce lucrează de sărbători (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Printre sectoarele cu foc continuu se numără extracţia de cărbune, minereuri şi ţiţei, energia, transporturile publice (locale, regionale şi naţionale – feroviare, rutiere, aeriene sau navale), metalurgia, industria chimică, dar şi serviciile sociale de stat ca medicina, ordinea şi siguranţa publică sau unităţile de urgenţă. În aceste domenii, activitatea nu se poate opri fie pentru că fluxurile tehnologice nu permit întreruperea, fie pentru că necesităţile sociale impun un caracter permanent al asigurării acestor servicii.

La nivel normativ, Codul Muncii are prevederi specifice atât pentru drepturile salariaţilor care lucrează în foc continuu, cât şi pentru obligaţiile angajatorilor din aceste domenii. Salariaţilor li se asigură „compensarea cu timp liber corespunzător în următorele 30 de zile”. Sau, în cazul în care - din motive justificate - nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”. Iar în privinţa contravenţiilor care se aplică pentru nerespectarea dispoziţiilor privind sărbătorile legale, Codul Muncii prevede că dacă angajatorul obligă pe salariaţi să vină la lucru şi nu activează într-un domeniu în care activitatea este la foc continuu sau dacă angajaţii vin la lucru, dar nu li se acordă zi liberă ulterior sau un spor de 100% la salariu, atunci angajatorul poate fi amendat cu 5.000 până la 10.000 de lei.

Potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, salariaţii de la stat care lucrează în foc continuu de sărbători sunt mai puţin avantajaţi decât salariaţii din sectorul economic. „La stat, sporul este de 75% din salariu fără zile libere compensatoare, în timp ce în sectorul economic sporul salarial este de 100% plus zile libere compensatoare”, a declarat Dumitru Costin, pentru MEDIAFAX.

În sectorul feroviar – unde fluxul este în mod tradiţional neîntrerupt – sporurile pentru munca suplimentară nu sunt diferite în zilele obişnuite faţă de cele de sărbători. „Pentru munca între orele 22.00 şi 7.00, sporul este acelaşi la Revelion, Crăciun sau Înviere ca şi în celelalte nopţi de peste an. Iar pentru zilele de sărbători, sporul salarial este de 100% atât pentru personalul TESA, cât şi pentru mecanicii de locomotivă şi ceilalţi angajaţi care gestionează deplasarea trenurilor”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele sindicatului CFR Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici