Nabucco are nevoie urgentă de un angajament ferm din partea Europei

Guvernele europene şi consumatorii de gaze de pe continent trebuie să ia urgent un angajament ferm de susţinere a Nabucco, dacă Europa vrea să-şi reducă vreodată dependenţa de gazele ruseşti, a declarat vineri un oficial RWE, prezent la Sofia la o conferinţă pe teme de securitate energetică.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Nabucco are nevoie urgentă de un angajament ferm din partea Europei

Nabucco are nevoie urgentă de un angajament ferm din partea Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul gazoductului Nabucco, care are ca scop transportarea de gaze naturale din regiunea caspică prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria către Austria, are nevoie urgentă de solidaritate politică şi financiară, precum şi de sprijin financiar, după ani de dispute mărunte pe chestiuni neesenţiale, consideră Jeremy Ellis, directorul de dezvoltare al companiei germane RWE Supply and Trading, participant la compania de proiect care urmează să dezvolte gazoductul.

"E timpul să punem capăt partidei de poker şi să luăm decizii. Europa şi Turcia trebuie să dea cărţile pe faţă. Statele furnizoare şi investitorii nu vor aştepta la nesfârşit. Rezervele de gaze din Orientul Mijlociu şi regiunea caspică oferă o oportunitate de deschidere a coridorului de sud", a declarat oficialul grupului german RWE.

Consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, la care participă Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE, aşteaptă semnarea unui acord interguvernamental până la finele lunii iunie, necesar pentru a demara proiectul, care necesită investiţii estimate la 7,9 miliarde euro.

Bulgaria, statul cel mai afectat de criza gazelor din ianuarie, când grupul rus Gazprom a întrerupt temporar livrările către Europa din cauza unei dispute cu Ucraina, a cerut accelerarea proiectelor importante din industria gazelor, pentru a se reduce urgent dependenţa de gazele ruseşti.

"Logica economică pură spune că aceste proiecte vor fi cel mai probabil întârziate, unele dintre ele poate chiar abandonate. Remarcăm cu toţii declinul abrupt al cererii, generat de criza economică. Însă logica politică dictează «nu», nu trebuie să permitem întârzieri. Din contră, proiectele trebuie accelerate", a arătat ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Petar Dimitrov, de asemenea prezent la conferinţa amintită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici