- Home
- Economic
- VIENA, (28.06.2012, 17:28)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nabucco West a fost selectat ca rută de export pentru gazele azere către Europa
Conducta de gaze Nabucco West, varianta scurtată a gazoductului Nabucco, a fost selectată de către grupul BP şi partenerii săi la exploatarea Shah Deniz din zona Mării Caspice ca rută de export pentru gazele azere către Europa, decizia finală urmând să fie luată anul viitor.
Urmărește
307 afișări
Nabucco West a fost selectat ca rută de export pentru gazele azere către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Proiectul Nabucco West, cu o rută pornind de la graniţa turco-bulgară până la Baumgarten, în Austria, a fost selectat ca singura opţiune pentru exporturile de gaze de la exploatarea Shah Deniz 2 către Europa Centrală", se arată într-un comunicat al BP, informează Bloomberg.
Dezvoltarea proiectului South East Europe Pipeline (SEEP), condus de BP, care a fost discutat de partenerii de la Shah Deniz în colaborare cu Bulgaria, România şi Ungaria, va fi oprită, potrivit BP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
În februarie, conducta Trans-Adriatică (TAP) fusese selectată pentru o rută sudică, în detrimentul proiectului concurent Interconnector Turcia-Grecia - Italia (ITGI).
Anul viitor, partenerii exploatării Shah Deniz vor decide dacă gazele caspice vor fi livrate în Europa Occidentală pe o rută sudică, prin Italia, sau pe o rută nordică, via Ungaria şi Austria.
Exploatarea Shah Deniz ar putea avea rezerve de 1.200 miliarde de metri cubi de gaze.
Nabucco West este o versiune mai scurtă a proiectului Nabucco, care ar fi urmat să traverseze Turcia, şi presupune contruirea unei conducte de trei ori mai scurtă decât gazoductul Nabucco.
Nabucco West vizează transportul gazelor naturale din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria). Conducta are o lungime de 1.300 kilometri, faţă de 3.900 kilometri în proiectul iniţial. Zăcămintele de gaze de la Shah Deniz II se află în Marea Caspică.
Turcia şi Azerbaidjan au semnat miercuri un acord pentru construirea unei conducte trans-anatoliene, cunoscută ca Tanap, de-a lungul teritoriului turc, proiect de 7 miliarde de dolari.
Nabucco este companie mixtă a RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România) şi Botas (Turcia), fiecare având o participaţie de 16,6%.
Proiectul Nabucco a fost iniţial gândit să transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Georgia până în Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, pe o distanţă de 3.900 kilometri.
Exploatarea Shah Deniz este dezvoltată de grupurile Socar, Lukoil, Naftiran Intertrade, Turkiye Petrolleri, precum şi de BP, Statoil şi Total.
Zăcământul de gaze Shah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit în 1999 şi se află în zona de apă adâncă a Mării Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima fază a dezvolării zăcământului, denumită Shah Deniz 1, a început în 2006. Producţia estimată pentru această este de 9 miliarde metri cubi de gaze.
Faza a doua a exploatării acestui zăcământ este denumită Shah Deniz II. Lucrările sunt derulate de un consorţiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franţa, 10%), LukAgip (societate mixtă formată de Eni-Italia şi Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) şi Turkish Petroleum Overseas Company (9%).
Consorţiul care operează zăcământul va selecta în 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zăcămintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate să înceapă în 2017, la o producţie prognozată la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decât necesarul de consum al României, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe