„Suntem încrezători că Nabucco oferă cea mai bună rută pentru exportul gazelor naturale din Azerbaijan şi alte surse. Nabucco este proiectul european emblematic în coridorul de gaze naturale din Europa de Sud-Est. Este viabil din punct de vedere comercial şi competitiv. Sprijinul politic şi stabilitatea au fost acordate prin intermediul unui tratat valabil 50 de ani, semnat de către toate cele cinci ţări de tranzit, precum şi prin acordurile bilaterale de sprijin ale proiectului. Nabucco oferă beneficii atât pentru furnizori, cât şi pentru transportatori”, a declarat, într-un comunicat, Reinhard Mitschek, managing director Nabucco Gas Pipeline International.
Principalii acţionari ai consorţiului Şah Deniz sunt BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franţa, 10%), LukAgip (societate mixtă formată de Eni-Italia şi Lukoil-Rusia, 10%).
Potrivit Financial Times, BP analizează construcţia unui gazoduct de 1.300 de kilometri care să transporte gaze naturale din Azerbaidjan către Europa tranzitând trei ţări, printre care şi România, proiect care ar concura Nabucco.
Gazoductul Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii în resurse de gaze naturale – Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu – cu pieţele din Europa. Conducta va face legătura între graniţa de est a Turciei şi Baumgarten, Austria, unul dintre cele ma importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală, via Bulgaria, România şi Ungaria.
Compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată în 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Acţionarii companiei sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International.
Startul lucrărilor de construcţie a gazoductului, cu o capacitate de 31 miliarde de metri cubi pe an, a fost amânat cu un an, pentru 2013, iar primele livrări de gaze au fost întârziate cu doi ani, până în 2017. Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană., iar investiţia totală este evaluată la opt miliarde de euro.