Nasdaq OMX vrea să se alieze cu CME Group sau ICE pentru a face o ofertă către NYSE Euronext

Publicat: 27 02. 2011, 16:53
Actualizat: 06 11. 2012, 13:41

Nasdaq OMX, operatorul pieţei electronice NASDAQ de la New York şi al mai multor burse din SUA şi nordul Europei, încearcă să împiedice fuziunea Deutsche Boerse şi NYSE Euronext, care ar crea un gigant transatlantic, însă nu are resursele financiare pentru a reuşi pe cont propriu.

Nasdaq caută un aliat şi încearcă să determine care dintre posibilii parteneri ar putea asigura o ofertă suficient de ridicată, cu costuri cât mai reduse, pentru operaţiunile de tranzacţionare de acţiuni ale NYSE Euronext, au declarat pentru WSJ surse apropiate discuţiilor.

CME Group este operatorul Chicago Mercantile Exchange, iar IntercontinentalExchange deţine o importantă platformă online de tranzacţionare a contractelor futures cu mărfuri, energie şi instrumente financiare derivate în Statele Unite.

Niciuna dintre cele două companii nu au decis dacă vor să se alieze cu Nasdaq, au adăugat sursele citate.

Directorii ICE ar fi mai dispuşi să formeze un astfel de parteneriat, în principal din cauza operaţiunilor ample de tranzacţionare de derivate în Europa obţinute în 2007 de NYSE prin achiziţionarea Euronext.

CME analizează situaţia, însă ar putea ajunge la concluzia că nu doreşte să facă vreo mişcare, au afirmat sursele.

Reprezentanţii Nasdaq, CME şi ICE nu au comentat informaţiile.

Nasdaq a fost în ultima perioadă ţinta agenţiilor de rating, Standard & Poor’s avertizând în decembrie că este îngrijroată de „politicile financiare tot mai agresive” ale operatorului bursier, „care afectează negativ deţinătorii de obligaţiuni şi alţi creditori”.

S&P a avertizat că ar putea reduce ratingul Nasdaq dacă compania va accelera programele de răscumpărare de acţiuni, va creşte gradul de îndatorare sau se va implica în achiziţionarea cash a unor companii mari.

Ratingul BBB al Nadsaq este cu numai două trepte peste categoria „junk”.

În pofida situaţiei financiare delicate, directorul general al Nasdaq, Robert Greifeld, s-a arătat în trecut dispus să încheie tranzacţii complicate. În 2008, Nasdaq s-a aliat cu Borse Dubai pentru a prelua controlul OMX, operatorul bursier nordic. În 2005, Greifeld a preluat platforma de tradinc electronci a Instinet Group şi a cedat restul firmei către fondul de capital privat Silver Lake Partners, care a derulat în schimb o investiţie importantă pe termen lung la Nasdaq.

În 2006, Greifeld a lansat o ofertă ostilă de achiziţie a London Stock Exchange pentru patru miliarde de dolari, care a eşuat în câteva săptămâni. Ulterior, acţionarii operatorului londonez au respins o ofertă ostilă îmbunătăţită, iar evenimentele au degenerat într-un război al declaraţiilor între cele două companii, determinând S&P să retrogradeze ratingul Nasdaq în categoria junk.

Pe de altă parte, ICE a lansat în 2007 o ofertă de preluare a Chicago Board of Trade, care a eşuat când compania-ţintă a acceptat să fie înglobată de CME.

NYSE Euronext va fuziona cu Deutsche Boerse printr-un schimb de acţiuni, tranzacţie evaluată la 10 milairde de dolari. Grupul nou format va fi cel mai mare operator bursier din lume.